El Corte Inglés

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdkantoor van El Corte Ingles in Madrid

El Corte Inglés (De Engelse Snit) is de grootste warenhuisketen van Europa en de op drie na grootste ter wereld. Het heeft filialen in Spanje (inclusief Balearen en Canarische Eilanden) en Portugal.

Geschiedenis[bewerken]

In 1935 nam Ramón Areces Rodríguez een kleermakerswinkel (opgericht in 1890) over aan de Calle de Preciados in het centrum van Madrid. De naam werd behouden, maar het winkelconcept veranderd. In 1940 werd het eerste warenhuis geopend in een pand aan dezelfde Calle de Preciados op de hoek met de Calle de Tetuán. In 1952 werd het bedrijf omgevormd tot een naamloze vennootschap (Spaans: Sociedad anónima, S.A.), waarna in 1962 het tweede filiaal werd geopend aan de Plaça de Catalunya in Barcelona. In 2001 werd met een filiaal in Lissabon de eerste winkel buiten Spaans grondgebied geopend. In 2006 volgde een filiaal bij Porto.

El Corte Ingles was in 2016, na de Spaanse overheid, de grootste werkgever van Spanje met meer dan 90.000 medewerkers. Het vastgoed van de onderneming werd geschat op 16 miljard euro. [1]

Dochterondernemingen[bewerken]

Naast de warenhuizen is El Corte Inglés S.A. ook eigenaar van onder andere hypermarktketen Hipercor, Supercor supermarkten, Opencor gemakswinkels, Bricor bouwmarkten, modeketen Sfera, reisbureauketen Viajes El Corte Inglés en telecombedrijf Telecor.

Externe links[bewerken]