Gemakswinkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een gemakswinkel is een kleine op een supermarkt gelijkende winkel, die gelegen is in de onmiddellijke nabijheid van plaatsen waar grote groepen klanten komen, zoals spoorwegstations, tankstations en stadscentra. De winkels zijn bedoeld voor het gemak van de consument, in het bijzonder dan voor kleine, snelle aankopen.

Gemakswinkels verschillen van supermarkten doordat de prijzen hoger zijn en het assortiment beperkter; meestal worden alleen voedsel en dranken verkocht, en zaken als sigaretten, tijdschriften en telefoonkaarten. Wel zijn de openingstijden ruimer, sommige zijn zelfs 24 uur per dag open. De meeste gemakswinkels bevinden zich aan doorgaande wegen en straten, bij stations van het openbaar vervoer en in uitgaansgebieden.

Gemakswinkels worden vooral aangetroffen in Noord-Amerika (in Engelstalige landen heten ze convenience stores) en Oost-Azië, voornamelijk in Japan waar de winkels bekend staan als konbini. De internationaal bekendste en meest succesvolle keten gemakswinkels is 7-Eleven, die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt maar tegenwoordig in Japans bezit is. Andere bekende gemakswinkels zijn Go-Mart, Circle K en Uni-Mart.

In Nederland is de gemakswinkel niet echt aangeslagen.[1] In Nederland geldt AH to go als gemakswinkel. België kent onder meer Proxy Delhaize (vroeger ook City Delhaize), Carrefour Express en OKay (Colruyt Group).

Een bekende fictieve gemakswinkel is de Kwik-E-Mart uit de tekenfilmserie The Simpsons.

Referenties[bewerken]