Gemakswinkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gemakswinkel in Station Amsterdam Bijlmer ArenA

Een gemakswinkel is een op een kleine supermarkt lijkende winkel, die gelegen is in de onmiddellijke nabijheid van plaatsen waar grote groepen klanten komen, zoals spoorwegstations, tankstations, stadscentra en zelfs in ziekenhuizen. De winkels zijn bedoeld voor het gemak van de niet-prijskritische consument, in het bijzonder voor kleine, snelle aankopen. In Vlaanderen wordt eerder de term superette of kleine supermarkt gebruikt.

Gemakswinkels verschillen van supermarkten in de kleinere oppervlakte, hogere prijzen en een beperkter assortiment. Meestal worden alleen voedsel en dranken verkocht, en zaken als sigaretten, tijdschriften en telefoonkaarten. Wel zijn de openingstijden ruimer. Sommige zijn zelfs 24 uur per dag open, afhankelijk van de locatie gelden er wetten voor verplichte sluitingstijden. Vaak zijn deze winkels op zon- en feestdagen geopend. De meeste gemakswinkels bevinden zich aan doorgaande wegen en straten, bij stations van het openbaar vervoer en in uitgaansgebieden.

Indien er in een stedelijke of rurale leefomgeving vooral gemakswinkels zijn gevestigd in plaats van supermarkten, wordt er gesproken van een voedselwoestijn.

Wereldwijd[bewerken | brontekst bewerken]

Gemakswinkels worden vooral aangetroffen in Noord-Amerika (in Engelstalige landen heten ze convenience stores) en Oost-Azië, voornamelijk in Japan waar de winkels bekend staan als konbini. De internationaal bekendste en meest succesvolle keten gemakswinkels is 7-Eleven, die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt maar tegenwoordig in Japans bezit is. Andere bekende gemakswinkels zijn Go-Mart, Circle K en Uni-Mart.

Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland duurde het tot na 2005 voor de gemakswinkel frequent deel ging uitmaken van het winkelaanbod. AH to go was voortrekker, in 2017 maakte Jumbo bekend aandacht te zullen gaan geven aan deze verkoopformule.

België kent onder meer gemakswinkels van Proxy Delhaize (vroeger ook City Delhaize), Carrefour Express en OKay (Colruyt Group).

Zie de categorie Convenience stores van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.