Labrador (regio)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Labrador
Nunatsuak
Regio in Canada Vlag van Canada
Vlag van Labrador
(Details)
Kaart van Labrador
Coördinaten 56°NB, 61°WL
Algemeen
Oppervlakte 294.330 km²
Inwoners (2016) 27.197
(0,09 inw./km²)
Overig
Tijdzone UTC−4 en UTC−3:30
Foto's
Zicht op Battle Harbour, een traditioneel vissersdorp
Zicht op Battle Harbour, een traditioneel vissersdorp
Portaal  Portaalicoon   Canada

Labrador is een regio in Canada, gelegen op het gelijknamige schiereiland. Het maakt deel uit van de provincie Newfoundland en Labrador, waarvan Labrador het gedeelte op het Canadese vasteland beslaat. Het vormt het noordoostelijke deel van het Noord-Amerikaanse continent en wordt ten westen en zuiden begrensd door de provincie Quebec.

Labrador telde in 2016 27.197 inwoners waarvan ongeveer een derde deel oorspronkelijke bewoners zijn, voornamelijk Inuit en Innu. Het overgrote deel van de Inuit woont in Nunatsiavut, een autonome regio in het noorden. Labrador beslaat een oppervlakte van zo'n 294.330 km² en is vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger João Fernandes Lavrador die het gebied aan het eind van de 15e eeuw bezocht.

Plaatsen[bewerken]

Labrador telt 20 plaatsen die geïncorporeerd zijn als gemeente. De andere dorpen en gehuchten van de regio zijn gemeentevrij gebied. Voorbeelden van zulke gemeentevrije plaatsen zijn Churchill Falls, Battle Harbour en Lodge Bay. Vijftien van de gemeenten hebben de status "town", terwijl de vijf die gelegen zijn in Nunatsiavut officieel als "Inuit Community Governments" te boek staan. Volgens de census van 2016 waren de gemeenten met het grootste bewonersaantal Happy Valley-Goose Bay met 8.109 inwoners en Labrador City met 7.220 inwoners.

Lijst van gemeenten[bewerken]

Alle gemeenten van Labrador staan hieronder vermeld, tezamen met hun inwoneraantal (2016) en een aanduiding indien het een Inuit Community Government (ICG) betreft.

Externe link[bewerken]