Killiniq Island

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Killiniq Island
Eiland van Vlag van Canada Canada
Killiniq Island (Canada)
Killiniq Island
Locatie
Land Vlag van Canada Canada
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 60° 22′ NB, 64° 37′ WL
Algemeen
Oppervlakte 269 km²
Inwoners geen
Lengte 32,5 km
Breedte 13,5 km
Foto's
Landkaart van Killiniq Island en het omliggende gebied
Landkaart van Killiniq Island en het omliggende gebied
Portaal  Portaalicoon   Canada

Killiniq Island is een onbewoond, rotsachtig eiland in het noordoosten van Canada. Het heeft een oppervlakte van 269 km² en ligt op de grens van de oostelijk gelegen Labradorzee met de westelijk gelegen Ungava Bay.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1884 werd in het zuidwesten van het eiland Port Burwell (Killiniq) gesticht. De handels- en missionarisnederzetting met weerstation was bewoond tot in 1978, waarna de bevolking hervestigd werd naar nederzettingen in Nunavik (noordelijk Quebec).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Killiniq Island wordt door een 30 km lange zeestraat, die voor het merendeel minder dan een kilometer breed is, gescheiden van de noordelijke tip van het schiereiland Labrador. Het rotsachtige eiland is de noordelijke uitloper van de Torngatbergketen.

Het overgrote deel van het eiland behoort tot het Canadese territorium Nunavut. Het meest zuidoostelijke gedeelte van het eiland, een gebied van zo'n 35 km², behoort echter tot de provincie Newfoundland en Labrador. Dat maakt van Killiniq Island de enige plaats waar beide gebieden een grens op het land delen. Het meest noordelijke punt van de regio Labrador staat bekend als Cape Chidley.

Luchtbeeld van Killiniq Island gezien vanuit het noordwesten, met het vasteland rechts in beeld