Mistastinkrater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mistastin Lake
Bijgekleurde satellietfoto van de krater en het kratermeer
Mistastinkrater (Newfoundland en Labrador)
Mistastinkrater
Situering
Stroomgebiedslanden Vlag van Canada Canada
Stroomgebied 1.350 km²
Locatie Newfoundland en Labrador
Hoogte 338 m
Coördinaten 55° 53′ NB, 63° 18′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 145 km²
Soort water kratermeer
Maximale lengte 19 km
Maximale breedte 12 km
Overig
Belangrijkste bronnen Shinapiu-shipu
Belangrijkste uitlopen Mistastin
Eiland(en) Mishta-minishtikᐡ
Plaatsen geen
Foto's
Satellietbeeld van het in de Mistastinkrater gelegen Mistastin Lake
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Mistastinkrater is een inslagkrater in het noorden van de Canadese regio Labrador die grotendeels gevuld is door Mistastin Lake. Het ruwweg ronde meer heeft een diameter van 16 km terwijl de geschatte diameter van de krater zelf 28 km bedraagt. De krater is het gevolg van een meteorietinslag in het laat Eoceen tijdperk.

Vorming en geologie van de krater[bewerken | brontekst bewerken]

De Mistastinkrater is 36,6 ± 2 miljoen jaar geleden ontstaan door een meteorietinslag.[1] De aanwezigheid van zirkonia rond de kraterrand suggereert dat de inslag temperaturen genereerde van meer dan 2.370 °C, halverwege die van het oppervlak van de zon. Dat zijn voor zover bekend de hoogste temperaturen die zich ooit op de aardkorst voordeden. De inslag veroorzaakte wereldwijde klimaatveranderingen die tot decennia na de impact duurden. De inslagkrater heeft een doorsnede van circa 28 km en aldus een oppervlakte van ongeveer 600 km².

Mishta-minishtikᐡ, het boogvormige centrale eiland van het meer, wordt geïnterpreteerd als de centrale opwaartse beweging van de complexe kraterstructuur. De doelbodem maakt deel uit van een batholiet die was samengesteld uit monzoniet, mangeriet en lenzen van anorthosiet. Er zijn overvloedige kenmerken van inslagmetamorfose te zien in de rotsen van het eiland. Planaire vervormingskenmerken, diaflectisch glas, smeltgesteenten en shatter cones zijn geïdentificeerd.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De Mistastinkrater ligt in het noorden van Labrador, het vastelandsgedeelte van de provincie Newfoundland en Labrador. In het noordwesten ligt het meer slechts 10 km verwijderd van de grens met Quebec; de kraterrand ligt ongeveer op half die afstand van die provinciegrens.

De meest nabijgelegen plaatsen zijn de aan de oostkust gelegen Inuitgemeente Nain (110 km noordoostelijk) en het Innureservaat Natuashish (130 km oostelijk).

Kratermeer[bewerken | brontekst bewerken]

Mistastin Lake is het kratermeer dat het centrale gedeelte van de krater inneemt. Het ruwweg circulaire meer heeft een diameter van 16 km, met de oorspronkelijke kraterrand die gemiddeld zo'n 5 km van de oever verwijderd is. Mistastin Lake heeft een oppervlakte van 145 km² met het wateroppervlak dat 338 meter boven de zeespiegel ligt. Het omliggende landschap reikt tot bijna 300 meter boven het wateroppervlak. Karakteristiek is het centraal gelegen en het hoefijzervormig eiland Mishta-minishtikᐡ (7,5 km²).

Het meer wordt gevoed door een aantal stroompjes waaronder in het oosten een klein riviertje genaamd Shinapiu-shipu. Het gehele stroomgebied van Mistastin Lake bedraagt 1.350 km². In het noordoosten watert het af via de rivier de Mistastin, een zijrivier van Head Brook.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]