Red Bay (Canada)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Red Bay
Plaats in Canada Vlag van Canada
Red Bay (Canada) (Newfoundland en Labrador)
Red Bay (Canada)
Situering
Provincie Newfoundland en Labrador
County Labrador
Coördinaten 51° 44′ NB, 56° 26′ WL
Algemeen
Oppervlakte 1,58 km²
Inwoners (2016) 169
(107,0 inw./km²)
Hoogte 0 - 10 m
Foto's
Zicht op de plaats
Zicht op de plaats
Portaal  Portaalicoon   Canada
Red Bay Baskisch walvis(verwerkings)station
Werelderfgoed cultuur
Land Vlag van Canada Canada
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1412
Inschrijving 2013 (37e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Red Bay is een gemeente (town) en gemeente in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador gelegen op het schiereiland Labrador. Het dorp ligt aan de zuidelijke kust van de regio Labrador aan de straat van Belle Isle, de zeestraat die het Canadese vasteland scheidt van het eiland Newfoundland.

De naam Red Bay slaat zowel op de baai die een natuurlijke haven vormt, als op het dorp, en beide namen verwijzen naar de kliffen in rode graniet in de omgeving. De beschermde haven maakte van Red Bay een geschikte locatie tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het aanmeren van oorlogsschepen. Red Bay telde in 2016 nog 169 inwoners. In 2011 waren er 194. Tien jaar eerder, in 2006, waren dit er nog 227. De oppervlakte van de gemeente bedraagt 1,58 km².

Geschiedenis[bewerken]

Red Bay werd in 1530 gesticht door Baskische zeelieden. De plek, in het Baskisch gekend als Balea Baya (walvisbaai) is een van de eerste, meest complete en best bewaarde voorbeelden van Europese walvisvangst. Het station werd gebruikt voor het jagen op en slachten van walvissen om blubber en walvistraan te verkrijgen. Jaarlijks werden 15 walvisschepen met 600 mannen een vangstseizoen lang naar Red Bay gestuurd voor de vangst. Red Bay was een belangrijke bron van walvisolie voor Europa, waar het werd gebruikt als lampolie voor verlichting. De plek bevat overblijfselen van ovens, kuiperijen, werven, tijdelijke woonruimten en een begraafplaats. Onder water liggen restanten van schepen en walvisbotten. Het station werd ongeveer 70 jaar gebruikt, voordat de lokale walvisbevolking was uitgeput.[1]

In het water is de vindplaats van vier galjoenen, waaronder die van de San Juan, gezonken in 1565, te vinden evenals deze van meerdere kleine schepen, chalupa's genoemd. Om deze reden wordt Red Bay beschouwd als een van de meest belangwekkende archeologische vindplaatsen onder water van het hele Amerikaanse continent.

Red Bay werd in 1979 door de Canadese overheid erkend als National Historic Site of Canada. Bij de 37e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed werd dit cultureel werelderfgoed als het "Red Bay Baskisch walvis(verwerkings)station" op 22 juni 2013 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Een Baskische chalupa in het plaatselijk museum