L'Anse aux Meadows

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
L'Anse aux Meadows
Werelderfgoed cultuur
L'Anse aux Meadows
Land Vlag van Canada Canada
Coördinaten 51° 34′ NB, 55° 30′ WL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 4
Inschrijving 1978 (2e sessie)
Kaart
L'Anse aux Meadows (Newfoundland en Labrador)
L'Anse aux Meadows
UNESCO-werelderfgoedlijst

L'Anse aux Meadows is een archeologische site gelegen in het uiterste noorden van het Canadese eiland Newfoundland. De locatie heeft groot historisch belang als de enige onbetwiste Vikingnederzetting in Amerika (buiten Groenland).

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

L'Anse aux Meadows is een gedeeltelijk Frans- en gedeeltelijk Engelstalige naam die vrij kan vertaald worden als "baaitje bij de weides". Vermoedelijk is het een verbastering van het Franse L'Anse aux Méduses ("kwallenbaaitje").[1] De regio telt heel wat Franstalige toponiemen die te herleiden zijn tot het verleden van de "Franse kust" (1713-1904).[2]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

L'Anse aux Meadows ligt in het uiterste noorden van het Great Northern Peninsula, zelf het meest noordelijke gedeelte van Newfoundland.[3] De site ligt aan een inham aan het noordwestelijke uiteinde van Sacred Bay, een baai van de Straat van Belle Isle. De plaats is bereikbaar via provinciale route 436, die de site verbindt met route 430 (de verkeersader van het Great Northern Peninsula).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De nederzetting stamt vermoedelijk uit het begin van de 11e eeuw. De meeste geschiedkundigen gaan ervan uit dat L'Anse aux Meadows de kolonie in Vinland is die volgens de saga door Leif Eriksson gesticht was, maar anderen betwijfelen dit, en zijn vaak van mening dat Leifs kolonie meer zuidelijk moet hebben gelegen.

De resten van de nederzetting werden ontdekt in 1960 door het echtpaar Helge en Anne Stine Ingstadt. Er lagen minstens acht gebouwen, waaronder een smederij.

In 1968 werd L'Anse aux Meadows erkend als National Historic Site of Canada. Tien jaar later (in 1978) plaatste UNESCO L'Anse aux Meadows op de werelderfgoedlijst. Twee getrouw nagebouwde Vikinggebouwen vormen een toeristische attractie.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie L'Anse aux Meadows van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.