013

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
013-gebouw

013 is een poppodium in Tilburg.

Naast het netnummer voor telefoongesprekken naar Tilburg is 013 ook de naam van het popmuziekpodium in die stad. Het gebouw opende op 13 november 1998 zijn deuren en is een fusie van concertzalen Noorderligt en Bat Cave, en de plaatselijke MuziekKantenWinkel.

Met zijn drie zalen (Jupiler Zaal (capaciteit: ca. 2200 bezoekers, kan verkleind worden naar 1600 of 900, of er kunnen stoelen geplaatst worden voor akoestische concerten), Kleine Zaal (capaciteit: ca. 350) en Stage01 (ca. 150)) was 013 de grootste muziektempel van zuidelijk Nederland, tot de komst van het Klokgebouw in Eindhoven[1]. De Jupiler Zaal (podium: 10 bij 15 meter) kan worden beschouwd als opvolger van Noorderligt, maar is in vergelijking met de voorganger commerciëler van opzet. De naam verwijst naar sponsor Jupiler (voorheen Dommelsch), de programmering telt ieder jaar steevast een aantal dezelfde grote namen.

Verder herbergt het pand een zestal oefenruimtes en een opnamestudio. Medio 2007 werd de foyer en kelder van het pand verbouwd, dat overigens wordt gehuurd van de gemeente Tilburg.

Er vinden jaarlijks festivals plaats als Roadburn en Incubate.

In augustus 2011 kwam Guus van Hove, de directeur van 013, door een hitteberoerte te overlijden toen hij in het Joshua Tree National Park zocht naar de boom die op de albumhoes van het album The Joshua Tree van U2 staat.[2] Deze boom bevond zich echter op een geheel andere locatie nabij Death Valley en bestaat inmiddels niet meer.

Externe link[bewerken]