Melkweg (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Melkweg in 2004 (zonder de nieuwbouw)

De Melkweg is een multimediacentrum in Amsterdam voor popmuziek, dans, theater, film en andere beeldende kunsten. Het is gevestigd aan de Lijnbaansgracht, achter de Stadsschouwburg.

Geschiedenis[bewerken]

In de 18e eeuw stond hier al een suikerraffinaderij. Deze werd op 16 september 1920 gesloten. Het gebouw werd gekocht door de Onderlinge Vereeniging van Veehouders tot verkoop van zuivere koemelk (OVvV) die er een melkfabriek begon. De OVvV fuseerde eind jaren zestig met de Melkunie, en in april 1969 werd de fabriek gesloten. De melkfabriek had uitventers in dienst die een wijk toegewezen kregen en daar volkomen zelfstandig opereerden.

Poppodium, cinema, theater, galerie en media[bewerken]

Vanaf 17 juli 1970 was er gedurende de zomer een jongerencentrum in gevestigd onder de naam Melkweg. Het bestond uit een theehuis, een restaurant en een zaal voor muziek, film, en theater. In 1971 werd het project herhaald.

Vanaf 1972 is de Melkweg permanent in bedrijf. De naam werd een begrip in binnen- en buitenland. Bekende bands als Lostprophets, U2, the Police, Radiohead, Arctic Monkeys, Dir en grey, N*E*R*D, Beastie Boys, The Darkness, Coldplay, Queens of the Stone Age, blink-182, Bowling for Soup, Foo Fighters, NOFX, Black Rebel Motorcycle Club, Bad Religion, Fun Lovin' Criminals, The Raconteurs, Prince en The Strokes stonden reeds in de Melkweg. Het Crossing Borderfestival is drie maal in de Melkweg gehouden – voor het laatst in 2002. De Melkweg wordt naast de muziekoptredens, film en theatervoorstellingen ook gebruikt voor feesten, het jaarlijkse dancefestival 5 days off en dansavonden voor de babyboomgeneratie 40up.

In de jaren '80 had de hippiecultuur die het centrum kenmerkte zichzelf overleefd en volgde een grote verbouwing, in de jaren '90 gevolgd door de bouw van een nieuwe concertzaal in 1995 (The Max). In 2000 ondergingen de Oude Zaal, Cinema en Theater een grondige verbouwing, waarbij de legendarische pilaren op het podium in de Oude Zaal verdwenen. Deze zaal heeft nu een capaciteit van 700 man, hoewel het dan propvol is. In 2005 werd gestart met de uitbreiding van The MAX. De eerste fase, de vergroting tot een capaciteit van 1.500 man, werd in maart 2007 opgeleverd.

In 2009 werden de Stadsschouwburg en de Melkweg met elkaar verbonden middels de nieuwe Rabozaal, die tussen beide complexen in 'hangt'.

Melkweg Cinema maakt deel uit van Cineville.

Literatuur[bewerken]

  • Suiker, melk en popmuziek. Auteur: Catharina Th. Bakker. Stichting Melkweg, 1995
  • Hey Ho, Let's Go! Poppodia in Nederland. Redactie: Allard Jolles, Jaap van Beusekom, 2007

Externe links[bewerken]