De Oosterpoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Al sinds 1973 is De Oosterpoort de belangrijkste concertzaal van Groningen en omstreken.

Het is al meer dan 40 jaar het huis van het Noord Nederlands Orkest, van Eurosonic / Noorderslag en vele andere concerten, voorstellingen, festivals en zakelijke evenementen.

De Oosterpoort Groningen
De Oosterpoort Groningen.jpg
Locatie Groningen
Huidig gebruik Muziekcentrum
Opening 1 januari 1974
Architect Kramer
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Voorgeschiedenis[bewerken]

Op 22 mei 1856 werd aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen Sociëteit De Harmonie geopend. Het was het gebouw waar de elite elkaar ontmoette en waar later ook het Orchest der Vereeniging de Harmonie werd opgericht. Eind 19e eeuw werd De Harmonie opnieuw opgebouwd en heropend. In 1926 werden het orkest en De Harmonie van elkaar gescheiden.

Nadat in 1941 de bovenzaal was afgebrand werd in de jaren ’40 en ’50 regelmatig gekeken naar nieuwsbouw op een andere plaats, onder andere aan de Grote Markt. Omdat er nauwelijks onderhoud was gepleegd, was het gebouw er slecht aan toe. “Tot op de draad versleten. Nog net niet helemaal een bouwval.”, schreef het Nieuwsblad van het Noorden in 1969.

Omdat het Rijk niet wilde financieren en de Grote Markt steeds meer autoverkeer moest verwerken, raakten de gemaakte plannen op de achtergrond. In 1964 werd de grond onder De Harmonie verkocht aan de universiteit. De gemeente huurde De Harmonie tot 1971 terug ten behoeve van het ‘Noordelijk Filharmonisch Orkest’, voorloper van het Noord Nederlands Orkest. Het schetsplan voor nieuwbouw op het veemarktterrein van Duintjer en Kramer werd in 1967 door de gemeenteraad met algemene stemmen aangenomen en op 1 juli 1971 werden de deuren van De Harmonie definitief gesloten. Het orkest vond tijdelijk onderdak in de Evenementenhal van de Martinihal, tegenwoordig Martiniplaza.

Nieuwbouw De Oosterpoort[bewerken]

Inmiddels waren de nieuwbouwplannen voor een muziekcentrum van architect Kramer al in een vergevorderd stadium. Daartoe werd het veemarktterrein aan de Trompsingel (in een grijs verleden de vuilnisstort van Groningen) bouwrijp gemaakt. De getekende grote toneelzaal werd uit de plannen geschrapt. De foyers werden zeer ruim ingetekend, waardoor het gebouw geschikt werd voor 3.500 bezoekers bij festivals. In april 1971 startte de bouw, waarna het gebouw vanaf juli 1973 in gebruik werd genomen met een grote zaal (1.100 stoelen) en een kleine multifunctionele zaal (450 plaatsen). Het Nieuwjaarsfeest van de gemeente op 1 januari 1974 geldt als de officiële openingsdatum. In 1979 kreeg De Oosterpoort dankzij inspanningen van burgers een concertorgel in de grote zaal. In die tijd stond Cultuurcentrum d’Oosterpoort nog in een groene, parkachtige omgeving met parkeerterreinen en ingangen aan de zuid- en westgevel.

Groeistuipen 1974 tot 1992[bewerken]

Na de opening van De Oosterpoort werd de omgeving steeds meer volgebouwd: woningen aan de Palmslag, het Conservatorium aan de Meeuwerderweg en een kantorencomplex aan de Trompsingel. De omgeving van De Oosterpoort groeide steeds meer dicht, zonder helder stedenbouwkundig plan. In 1987 gaf de gemeente aan architect Rem Koolhaas de opdracht een stedenbouwkundig plan voor dit deel van de verbindingskanaalzone te maken. Dat leidde in 1992 tot nieuwbouw aan de Trompsingel, met een nieuwe entreehal voor De Oosterpoort, een nieuw Centrum Beeldende Kunst en kantoren. Het geheel is sindsdien omlijst met een stalen frame voor de gevels en bekroond met een kunstwerk van de kunstenaars Postma en Schabrack.

Revitalisering vanaf 2005[bewerken]

In het jaar 2000 werden de plannen om een nieuwe concertzaal aan de Grote Markt te realiseren weer even onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Men besloot uiteindelijk tot de bouw van het Groninger Forum aan de Grote Markt. In 2004 besloot de gemeenteraad het achterstallig onderhoud in De Oosterpoort grotendeels weg te werken en de publieksruimtes te revitaliseren: nieuwe bars, buffetten, nieuwe plafonds in de foyers, een nieuwe kassa, een nieuw café en restaurant in de entreehal en veel nieuwe installaties achter de schermen. Vervolgens werd ook de grote zaal opnieuw ingericht: nieuwe stoelen, nieuwe luchtbehandeling, betere akoestische wanden met juiste kaatsing voor klassieke muziek, maar ook veel absorptie voor versterkte muziek.

Organisatie[bewerken]

Sinds 2002 vormen De Oosterpoort & de Stadsschouwburg een werkmaatschappij binnen de gemeente Groningen.    

Externe link[bewerken]