Xinix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Xinix in de nacht

Xinix is een poppodium voor live muziek en kleinkunst en tevens café in Nieuwendijk. Naast de reguliere programmering van de zaterdag, gericht op uitgaan, is er een wisselend aanbod voor de vrijdag. Dit kan varieert tussen kleinkunst, gratis optredens van regionale bands en de avonden van de oudere Xinix bezoeker (Xinix Gaat Promani en Xinix Roots-café). Niet alleen is het een poppodium waar 400 bezoekers in kunnen; in de benedenverdieping van het gebouw zijn 5 oefenruimtes voor bands gevestigd.

Algemeen[bewerken]

Xinix wordt beheerd door de "Stichting Xinix". Deze stichting woont samen met popcollectief SLIM (Stichting Lichte Muziek). Xinix is te vinden langs de snelweg A27 tussen Gorinchem en Breda in.

De gehele Xinix organisatie draait op vrijwilligers, iets wat uniek is voor zo'n grote podiumzaal. Het gebouw is gebouwd in 2007 en geopend op 5 januari 2008

In de kelder zijn in totaal vijf oefenruimtes (geïsoleerd en met uitstekende akoestische voorzieningen) waarvan één speciale oefenruimte waaraan een studio is verbonden, zodat het geluid direct op cd kan worden opgenomen. Ook is er een speciale oefenruimte voor muziekvereniging Crescendo en zijn er vele kasten waarin muziekapparatuur kan worden opgeborgen.

Historie[bewerken]

De geschiedenis van Xinix gaat ver terug in de geschiedenis van Nieuwendijk. Al in het begin van de jaren 70 kwam een aantal personen bij elkaar en die besloten dat er iets moest komen om de streek een culturele impuls te geven. Al vrij snel kwamen er goede ideeën opborrelen, wat uiteindelijk resulteerde in de stichting Promani, die opgericht werd in 1973. Men had toen nog geen eigen gebouw voorhanden en daarom werd er gestart met optredens van popbands in Dorpshuis Tavenu aan de Rijksweg.

Enkele jaren later werd basisschool “De Regenboog” geopend, ter vervanging van het Oude Schoolgebouw onderaan het stoepje bij de Gereformeerde Kerk te Nieuwendijk – een gebouw dat al sinds 1907 had dienstgedaan. Omdat er daarna van grote delen van het gebouw geen gebruik meer werd gemaakt (op enkele lokalen na), kwam het aanbod op permanent gebruik te gaan maken van enkele lokalen van die oude school (vanaf dat moment ook Oude School genaamd). Er werd een nieuwe organisatie opgericht, die Stichting Jeugdsoos Nieuwendijk ging heten. Er werd aanvankelijke gestart met "soosavonden"op vrijdagavond: de ontmoeting stond centraal en er werd alternatieve lp muziek gedraaid. De live optredens in het Dorpshuis Tavenu gingen maandelijks door. Steeds meer werd duidelijk dat älles onder één dak hebben" veel doeltreffender was en er werd gestart met optredens van singersongwriters en wat rustig spelende bandjes. Dat laatste om de buren niet te erg tot last te zijn (het gebouw was niet geïsoleerd). Het volume van die bandjes werd langzaam opgevoerd en er werd afscheid genomen van dorpshuis Tavenu. Het pand kreeg later de naam Xinix.

Groei[bewerken]

Vele jaren verstreken waarin de stichting zich verder ontwikkelde. Waren er in het begin nog maar ongeveer 15 optredens per jaar, al snel werd dit uitgebreid naar het dubbele en de laatste 10 jaar was de Xinix zelfs meerdere malen per week geopend. Door de grote groep vrijwilligers die zich altijd onvoorwaardelijk voor het poppodium bleef inzetten en de bijna legendarische status van het Oude Schoolgebouw werd Xinix langzamerhand door het hele land bekend en berucht. Ook is het een vermelding waard dat de vrijwilligers van het eerste uur onder de naam "Xinix Gaat Promani" (XGP) tot op heden toe nog altijd avonden organiseren met de sound van de beginjaren van Xinix/Promani.

Te klein jasje[bewerken]

Rond de millenniumwisseling doemden er echter problemen op aan de horizon: De staat van de Oude School ging in rap tempo achteruit, en de gemeente wilde niet meewerken aan de renovatie vanwege te hoge kosten. Daarom werd er vanaf 2000 uitgekeken naar een locatie voor een splinternieuw gebouw. Deze zoektocht ging wel met vallen en opstaan: regelmatig werden er locaties gevonden die uiteindelijk in een later stadium werden afgewezen. Uiteindelijk was het zover: een geschikte locatie werd gevonden aan de Doornseweg. Nadat alle regelingen waren getroffen, ging op 25 augustus 2006 de eerste paal van het nieuwe gebouw de grond in en kon er begonnen worden met de uiteindelijke bouw van het complex.

Nieuw onderkomen[bewerken]

Langzaam maar zeker begon ook dit nieuwe onderkomen van Xinix vorm te krijgen en in het najaar van 2007 kon men aan de slag met het inrichten ervan. Het Oude Schoolgebouw werd op 10 november op feestelijke wijze uitgewijd, door middel van een marathonprogramma dat al vroeg in de middag begon en tot diep in de nacht doorging. Toen eenmaal de laatste muzieknoten waren weggestorven was het uiteindelijk echt afgelopen met de Oude School, en konden de trouwe bezoekers hun blik gaan richten op het nieuwe gebouw aan de Doornseweg. Vanaf 5 januari 2008 is het nieuwe gebouw geopend voor publiek, en kan er een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan de imposante geschiedenis van poppodium Xinix. In de loop der jaren hebben zowat alle vaderlandse bands van naam in Xinix gespeeld, en zelfs een aantal internationale giganten.

Externe links[bewerken]