De Vorstin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Vorstin, voorheen De Tagrijn, is een poppodium aan de Koninginneweg in de Nederlandse stad Hilversum. "De Vorstin" is sinds 30 april 2007 de nieuwe naam voor poppodium de Tagrijn. Een nieuwe naam werd nodig geacht omdat veel mensen een negatief beeld hadden over de Tagrijn.

Het nieuwe gebouw, bestaande uit een complexe stalen constructie, is in december 2009[1] in gebruik genomen.

Sinds 2011 is de AVROTROS er actief in het café waar het radioprogramma AVROTROS muziekcafé wordt gemaakt.

De Tagrijn[bewerken]

Voor de Tagrijn bestonden er al andere jongerencentra: vanaf 1969 Utopia eerst in de Havenstraat in het bekende pand Ons Gebouw en later in een verlaten fabriekshal op de Prins Bernhardstraat. Vanaf 1972 tot 1976 was er ook nog De Fietsenstalling op het Stationsplein. De Tagrijn is ontstaan uit een fusie van die twee. Het werd gevestigd in een oud schoolgebouw, de St. Jozefschool, op de Koninginneweg. Het jongerencentrum was geruime tijd naast poppodium ook een ontmoetingsplek voor junks en drugsdealers en een gedoogplek voor softdrugsgebruikers. Vanaf de jaren negentig deed het meer en meer dienst als popcentrum[2]. Na de sluiting in 2007 is het pand door brandstichting afgebrand en kort daarna gesloopt.

De Vorstin[bewerken]

In november 2004 werd besloten voor een nieuwe accommodatie. Door middel van een ontwerpwedstrijd werd de architect gekozen: de Architecten Cie. De Architecten Cie is o.a. verantwoordelijk voor het ontwerp van de Heineken Music Hall in Amsterdam, Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden en de Megabioscoop Pathé-ArenA in Amsterdam.

De Vorstin heeft een grote zaal met een capaciteit van 900 bezoekers, daarnaast is er een groot café voor 300 bezoekers met podium.

De kosten voor het nieuwbouwproject bedragen ongeveer 11,8 miljoen[3].

In 2010 waren er ook de audities van 'The voice of Holland'.

Sinds 21 mei 2011 vindt het radioprogramma Muziekcafé van de TROS plaats in het Podium-café.

Externe links[bewerken]