Grenswerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poppodium Grenswerk

Grenswerk is een middelgroot podium voor popmuziek in de gemeente Venlo. Naast bezoekers uit de regio Venlo richt het podium zich op bezoekers uit het aangrenzende Duitse Ruhrgebied. Het podium opende zijn deuren op 15 oktober 2014 voor genodigden, en op 17 oktober 2014 voor het grote publiek.

Geschiedenis van het poppodium[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege een brand in een aantal archieven van het voorafgaande poppodium is het onduidelijk of onderstaand ook de (gedeeltelijk) correcte geschiedenis is. De geschiedenis is op te delen in drie delen.

Het O.O.C.[bewerken | brontekst bewerken]

Omstreeks 1900 kende Venlo een groot theater onder de naam Prins van Oranje. Dit gebouw was destijds gevestigd aan de Kaldenkerkerweg, op de locatie waar het in 2014 gesloten Perron 55 zich bevond. In 1985 werd de vervanger ervan, Theater de Maaspoort, in de binnenstad in gebruik genomen.

Na een lange tijd van leegstand waren er gesprekken in de gemeenteraad Venlo over de huisvesting van het O.O.C. van Venlo. Het O.O.C. (Open Ontmoetings Centrum) was de voorloper van het huidige poppodium, destijds opgericht door een actieve groep krakers.[bron?] Zij wilden binnen Venlo een plek hebben om muziek te maken en artiesten op te laten treden. Na alle gesprekken binnen de gemeente werd het plan voor nieuwe huisvesting van tafel geveegd. Met de beslissing werd het pand ook gesloopt. Enkele maanden later werd er door de gemeente toch gekozen voor een pand op de locatie van het oude theater en concertgebouw. Dit gebouw werd volledig nieuw gebouwd.

Wel.Kom/Perron 55[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele jaren na de oprichting van het nieuwe O.O.C. en na veel problemen besloot de Noord-Limburgse welzijnsstichting Wel.Kom tot overname. Daarmee werd het pand eigendom van de stichting en kwam er ook direct een naamsverandering. Aangezien de locatie tegenover het Venlose spooremplacement lag en het huisnummer van het afgebroken pand nummer 55 was, lag de naam voor de hand. In de eerste jaren werd het nieuwe poppodium gesubsidieerd door de welzijnsstichting en door de gemeente Venlo.

Zelfstandig[bewerken | brontekst bewerken]

Omstreeks 2007 en na veel gesprekken werd besloten het poppodium af te stoten en te verzelfstandigen. Hiermee is Stichting Poppodium Perron 55 geboren; nog steeds gesubsidieerd door de gemeente, maar wel losgekoppeld van de welzijnsstichting. Hiermee kreeg Perron 55 ook de vrijheid van programmeren, wat het voorheen niet (volledig) had. Op 27 april 2014 was de laatste activiteit van Perron 55: "Eindstation". Perron 55 sloot daarna definitief zijn deuren om plaats te maken voor het nieuwe poppodium.

Nieuwe naam en locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het poppodium is de vervanging van het eerder gesloten Perron 55.[1] De naam Grenswerk werd gekozen om twee redenen. Ten eerste wil het nieuwe poppodium volgens eigen zeggen de grenzen opzoeken, op allerlei manieren. Daarnaast wil het podium de ligging van Venlo aan de Duitse grens optimaal benutten en ook bezoekers uit het aangrenzende Ruhrgebied trekken.[2]

Niet alleen treden er bekende en minder bekende bands op, ook is Grenswerk een oefenruimte voor beginnende bands en DJ’s en biedt de organisatie opleidingen en coaching voor zowel muzikanten als technici. Verder is in het pand een popcafe gevestigd. Het poppodium kent een kern van vaste medewerkers, ondersteund door vrijwilligers. Het podium heeft een maximumcapaciteit van 550 bezoekers.

Aangezien de locatie van het vorige poppodium relatief ver van het centrum lag, werd ook een andere locatie gezocht. Deze locatie werd gevonden in het binnenstadskwadrant Q4, aan de noordzijde van theater de Maaspoort, waar voorheen het stadskantoor heeft gestaan.[3]

Op vrijdag 17 oktober 2014 opende het nieuwe poppodium zijn deuren, en waren Milow en DJ Jazzy Jeff de openingsacts.[4] Het totale bezoekersaantal in de eerste 2½ maand kwam uit op tienduizend.[5]

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Grenswerk werkt nauw samen met - onder andere - het aangrenzende Theater de Maaspoort, Domani, Theater de Garage en het Zomerparkfeest. Met de eerste twee op het gebied van muziek (als het aantal bezoekers respectievelijk meer is dan de maximumcapaciteit van Grenswerk en voor kleinschaliger optredens), met de derde vooral voor uitwisseling van vrijwilligers en met de laatste zowel op het gebied van muziek, vrijwilligers en promotie.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]