Doornroosje (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Doornroosje met daarboven SSH&-complex Talia
Hoofdingang van Poppodium Doornroosje tot 2014
Achterkant van Doornroosje tot 2014

Doornroosje is een poppodium in Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken]

Doornroosje werd als Kreatief Aktiviteiten Sentrum in 1970[1] opgericht en was destijds een verzamelplaats voor hippies. Na een korte periode in een oud boerderijtje en vervolgens in een voormalig politiebureau, betrok Doornroosje voor ruim 40 jaar een leegstaand schoolgebouw. Het werd bekend als een van de eerste plekken in Nederland waar hasj en wiet openlijk te verkrijgen waren. Er werden vele bandjes geprogrammeerd, vaak voordat ze (inter)nationaal doorbraken. Onder meer Pink Floyd, Pixies, Joy Division, Nick Cave, The Jam, Faith No More, Doe Maar, Smashing Pumpkins, Sonic Youth, Green Day, Beck, dEUS, Bonnie Prince Billy, The Fall, Radiohead, Red Hot Chili Peppers, Editors, The Gaslight Anthem, Lykke Li, Volbeat, Mastodon, Ben Howard, MGMT, Of Monsters and Men, Mumford & Sons, Charles Bradley en The Dillinger Escape Plan hebben ooit op het podium gestaan.

Doornroosje bood gaandeweg een tehuis aan nieuwe stromingen, zoals de punkbeweging in de eerste helft van de jaren 80.

Vanaf eind jaren 80 werd er in toenemende mate dance geprogrammeerd. Onder meer Daft Punk, Speedy J, DJ Tiësto, Jeff Mills, Dave Clarke, Laurent Garnier en Acid Junkies speelden in Doornroosje.

Doornroosje ging met internetbedrijf Cramgo in 1995 een nieuw online kaartverkoopsysteem te realiseren. Dit alternatief voor telefonische reserveringen of dure ticketing services bleek een succes en kreeg spoedig navolging. Het wordt onder de naam ActiveTickets inmiddels door tal van poppodia, theaters en festivals gebruikt.

Op dit moment is Doornroosje primair een poppodium voor vooral muziekstijlen als pop, rock, metal, singer songwriter, hip-hop, punk, minimal, hardcore, progressive, techno, en electro. Sinds 1985 waren er plannen voor de bouw van een eigen poppodium. Het duurde uiteindelijk tot 20 december 2011 voor de eerste paal[2] werd geslagen. Op 1 oktober 2014 werd de nieuwbouw van Doornroosje geopend[3].

Doornroosje op locatie[bewerken]

In samenwerking met de Nijmeegse organisaties 'Lux' en 'Valkhof Festival' organiseert Doornroosje concerten op locatie. De concerten vinden respectievelijk plaats op locatie in de Theaterzaal van Lux en tijdens Valkhof Festival in het Valkhof- en Waalpark tijdens de Vierdaagse Feesten. Acts die de afgelopen jaren op locatie in Lux zijn georganiseerd zijn Dayna Kurtz, My Brightest Diamond, Antony and the Johnsons, Oi Va Voi, Balkan Beat Box, The Gathering en Low. Op Valkhof Festival stonden de afgelopen jaren acts als Ben Howard, Savages, Jagwar Ma, Kurt Vile, Animal Collective, Sharon Jones & The Dapkings, Battles, Jamie Lidell, Godspeed You! Black Emperor, Antibalas, The Rapture,The Bees, Shaggy, White Denim, No Means No en C-Mon & Kypski.

Fortarock[bewerken]

Met organisatie Fortarock realiseert Doornroosje gevarieerde hardrock concerten in eigen huis, in 2009 werd het eerste FortaRock Festival georganiseerd. Zowel stevig gevestigde namen als verrassende nieuwe acts (klassiekers van morgen), en een breed spectrum van stijlen binnen het genre vinden een plaats in dit concept.

Roos van Nijmegen[bewerken]

Met Stichting PAN organiseert Doornroosje een jaarlijkse wedstrijd voor nieuwe Nijmeegse bands en andere muzikale acts: de Roos van Nijmegen. De competitie werd in 1986 opgezet als gezamenlijk project van een aantal Nijmeegse instellingen, waaronder Doornroosje, dat in de maalstroom van culturele ontwikkelingen de continuïteit ervan heeft gewaarborgd.

Merleyn[bewerken]

Sinds 2008 beheert Doornroosje ook Pop- en danscafé Merleyn aan de Hertogstraat in de Nijmeegse binnenstad.

Prijzen[bewerken]

In 2006 werd Doornroosje door de lezers van Nieuwe Revu verkozen tot 'Nachttempel' van Nederland. Voornaamste reden voor de uitverkiezing was de 'progressieve programmering en zeer eigen gemêleerde ambiance'. In 2007 werd Doornroosje tweede bij deze verkiezing. Directeur Toine Tax, concertprogrammeur Robert Meijerink en danceprogrammeur Darko Esser zijn door de Vereniging voor Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) als 'directeur van het jaar' en 'programmeur van het jaar' geëerd.
In 2011 kreeg Doornroosje het "IJzeren Podiumdier" voor beste Poppodium (ook uitgereikt door VNPF). Het eerste jaar na de verhuizing naar het nieuwe gebouw (2015) won Doornroosje de prijs opnieuw.

Nieuwbouw Stationsplein[bewerken]

Al sinds 1990 is er sprake van nieuwbouw. Het gebouw aan de Groenewoudseweg 322 is verouderd en kan de grote ambities van het podium nauwelijks aan. Sinds 2005 bestaat er een concreet plan om te verhuizen naar een locatie naast het Centraal Station. Het budget ligt rond de tien miljoen euro en de oplevering zal naar verwachting tegen het midden van 2014 plaatsvinden. De capaciteit van de grote zaal zal 1.200 mensen zijn (1.000 voor dancefeesten) en 480 voor de kleine zaal (380 voor dancefeesten). Een plan voor de locatie is gemaakt door Sjoerd Soeters, die ook betrokken was bij andere Nijmeegse nieuwbouwprojecten zoals de Marikenstraat, het aangrenzende Mariënburgplein en de toekomstige nieuwbouw van Plein 44. Op 5 juli vonden de laatste activiteiten plaats aan de Groenewoudseweg en op 1 oktober opende de nieuwe locatie aan het Stationsplein.