Sjoerd Soeters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sjoerd Soeters
Sjoerd Soeters
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 2 augustus 1947
Geboorteplaats Nes, Ameland
Beroep architect
Werken
Belangrijke gebouwen De Piramides, Amsterdam ArenA
Belangrijke projecten Java-eiland in Amsterdam, Inverdan in Zaandam, Susenholmen in Kopenhagen
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Sjoerd Soeters (Nes, 2 augustus 1947) is een Nederlandse architect.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Soeters werd geboren als zoon van een huisarts. Van 1966 tot 1975 studeerde hij bouwkunde aan de Technische Hogeschool Eindhoven. Daarna werkte hij bij architectenbureau VDL in Amsterdam. In 1979 richtte Sjoerd Soeters samen met zijn vrouw Merle Soeters-Stefels een architectenbureau op dat was gevestigd in hun woonhuis aan de Prinsengracht. Tien jaar later ontgroeide het bureau deze locatie en werd een Baptistenkerk aan de Kerkstraat in het centrum van Amsterdam verbouwd en in gebruik genomen.

In 1997 trad Jos van Eldonk toe tot de maatschap en de naam werd veranderd in Soeters Van Eldonk architecten. In 2001 trad Dana Ponec tot de directie toe en werd de naam veranderd in Soeters Van Eldonk Ponec architecten. In 2007 heeft Dana Ponec de maatschap verlaten om zelfstandig verder te gaan, waardoor de naam weer Soeters Van Eldonk architecten is geworden. Sjoerd Soeters en Jos van Eldonk zijn vanaf september 2016 ieder een nieuw bureau gestart. Sjoerd Soeters heeft zijn activiteiten voort gezet binnen het architectenbureau PPHP, "Pleasant Places, Happy People" De huidige directie wordt gevormd door Sjoerd Soeters en Walther Kloet, directeur projectorganisatie. PPHP telt ongeveer 15 medewerkers.

Vanaf 1990 was Soeters supervisor voor diverse bouwprojecten, waaronder Circus Zandvoort, het Java-eiland in Amsterdam en Haverleij in Engelen bij 's-Hertogenbosch. waarvoor hij het stedenbouwkundig ontwerp maakte.

Soeters ontwierp ook De Piramides, een markant gebouwencomplex in Amsterdam. Ook ontwierp hij het nieuwe centrum van Zaandam: Inverdan en is co-architect van de Johan Cruijff ArenA.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]