De Piramides

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Piramides
De Piramides aan de Jan van Galenstraat
Locatie
Locatie Jan van Galenstraat, Amsterdam
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 52′ OL
Status en tijdlijn
Status In gebruik
Start bouw 2003
Bouw gereed 2007
Bouwinfo
Architect Sjoerd Soeters
Detailkaart
De Piramides (groot-Amsterdam)
De Piramides
De Piramides, achterzijde
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Gebouwencomplex De Piramides ligt in Amsterdam, stadsdeel West, naast het Marcanti College en recht tegenover Food Center Amsterdam (de voormalige Centrale Markthallen). Het adres is Jan van Galenstraat 1-29 en Marcantilaan 496-500.

Het gebouw werd ontworpen door architect Sjoerd Soeters van Soeters van Eldonk architecten. Het kwam gereed in 2007, vier jaar na de goedkeuring van het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Marcanti-eiland.

Het met bakstenen beklede bouwwerk bestaat uit twee in elkaar geschoven 'piramides', driehoekige torens van elk 55 meter hoog. De twee piramides vormen een aaneengesloten bouwwerk tot de 11e etage, waar het gebouw zich opsplitst in twee aparte torens. De piramides hebben ieder een lift, een trappenhuis en terrassen aan de zijkanten.

Het gebouw bevat in totaal 82 appartementen. Op de begane grond bevindt zich onder meer een crèche en een galerie.

De zijkanten van de piramides hebben een getrapte vorm, iets wat doet denken aan de trapgevels van sommige 17e-eeuwse huizen in de binnenstad van Amsterdam.

Aan de achterkant van het gebouw is een verhoogd openbaar plein. Onder dit plein is een ruime ondergrondse parkeergarage aangelegd voor de bewoners van het gebouw. Aan het plein staan schoorstenen, eigenlijk luchtpijpen die de garage van verse lucht voorzien. Voormalig stadsdeel Westerpark sloot een overeenkomst met de eigenaar van het gebouw om ook een aantal bewoners van de naastgelegen Frederik Hendrikbuurt gebruik te laten maken van de parkeergarage.

Voor De Piramides, aan de Jan van Galenstraat, is een bushalte voor buslijn 18.

Zie de categorie The Pyramids (Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.