Goffertpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Goffertpark
Monument ter herinnering aan het werkverschaffingsproject.
Monument ter herinnering aan het werkverschaffingsproject.
Type Stadspark
Locatie Nijmegen
Oppervlakte 83 ha
Opening 1939

Het Goffertpark is een stadspark in in de Nederlandse stad Nijmegen. Het park is vernoemd naar een boerderij, de Goffertboerderij, die nog steeds aan de rand van het park aan de Goffertweg staat.

Geschiedenis[bewerken]

Het ontwerp voor het park werd geleverd door J.H. Schmidt en D. Mosnhouwer. De aanleg van het park begon in 1935. Het was een werkverschaffingsproject; het was crisistijd en er heerste grote werkloosheid. Omdat het een werkverschaffingsproject was, mochten er geen machines gebruikt worden; al het werk moest met de hand worden gedaan. Het park was vlak voor de Tweede Wereldoorlog, in 1939, gereed. Het Goffertpark heeft sinds 1952 een oppervlakte van 83 hectare. Het stadion, met een capaciteit van 30.000 toeschouwers, bevatte aanvankelijk een wielerbaan, die later is afgebroken.

De naam Goffert is waarschijnlijk een bijnaam van een van de voormalige bewoners van de Goffertboerderij: de man was nogal grof gebouwd.

Kenmerken[bewerken]

Het park heeft een grote speelweide die gebruikt wordt bij evenementen zoals circussen, popconcerten, en muziekfestivals. Allerlei bekende bands en artiesten hebben in het park opgetreden, zoals The Rolling Stones, Pink Floyd, U2, Bruce Springsteen, Aerosmith, Radiohead, Pearl Jam, Velvet Revolver, AC/DC, Kiss, Muse, KoRn, Coldplay, Black Sabbath, Rammstein, Metallica, Bon Jovi, Guns N' Roses, Scooter, Robbie Williams en Red Hot Chili Peppers.

Verder is er een kinderboerderij, rosarium, openluchttheater, een bos en zijn er verschillende vijvers. Aan de rand van het Goffertpark ligt een openluchtzwembad: het Goffertbad. Naast het Goffertbad en tegenover de Goffertboerderij staat de scholengemeenschap Canisius College locatie De Goffert. Ook het thuisstadion van N.E.C. ligt in dit park.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Uitterhoeve, W.J.G., Theodoor, G., Lemmens, M., Nijmegen binnen en buiten de singels / druk 2: een rondgang door stad en buitengebied, SUN, 2005, ISBN 90 58751597

Externe links[bewerken]