Goffertpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goffertpark
Goffertpark Nijmegen
Type Stadspark
Locatie Nijmegen
Oppervlakte 83 ha
Opening 1939

Het Goffertpark is een stadspark in in de Nederlandse stad Nijmegen. Het park is vernoemd naar een boerderij, de Goffertboerderij, die nog steeds aan de rand van het park aan de Goffertweg staat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp voor het park werd geleverd door J.H. Schmidt en D. Monshouwer. De aanleg van het park begon in 1935. Het was een werkverschaffingsproject; het was crisistijd en er heerste grote werkloosheid. Omdat het een werkverschaffingsproject was, mochten er geen machines gebruikt worden; al het werk moest met de hand worden gedaan. Het park was vlak voor de Tweede Wereldoorlog, in 1939, gereed.

Als locatie voor Stadspark de Goffert, is gekozen voor een driehoekige punt aan de zuidrand van de stad. Bouwlanden en bossen zijn getransformeerd tot een park en nog steeds zijn hier en daar restanten van de oorspronkelijke verkaveling te herkennen. Restanten van de historische groenstructuur zijn de typische bebossing van grove den en overgebleven bosopstanden van voormalige landgoederen. Ook de aanwezigheid van parkbeplantingen als Taxus, Rhododendron en andere uitheemse bomen en struiken verwijzen naar het verleden.

Het terrein glooit door de ligging op een stuwwalhelling en de aanwezigheid van een natuurlijk droogdal. De reliondergrond van het park, maakt het park uniek in z’n soort en onlosmakelijk verbonden met z’n directe omgeving. Het park is oorspronkelijk aangelegd in een omvang van vijfenzestig hectare. In 1952 is het in zuidwestelijke richting uitgebreid met het Heidepark, waarin het huis Heydepark en een oude boerderij met waterput gelegen zijn. Aan de oostzijde is een deel van het Enkaterrein toegevoegd. De oppervlakte bedraagt nu ruim tachtig hectare. Het stadion, met een capaciteit van 30.000 toeschouwers, bevatte aanvankelijk een wielerbaan, die later is afgebroken.

De naam Goffert is waarschijnlijk een bijnaam van een van de voormalige bewoners van de Goffertboerderij: de man was nogal grof gebouwd.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het park heeft een grote speelweide die gebruikt wordt bij evenementen zoals circussen, popconcerten, en muziekfestivals. Allerlei bekende bands en artiesten hebben in het park opgetreden, zoals AC/DC, Aerosmith, Black Sabbath, Bon Jovi, Coldplay, Phil Collins, Eminem, Guns N' Roses, Kiss, Lenny Kravitz, Metallica, Muse, Pearl Jam, Pink Floyd, Radiohead, Red Hot Chili Peppers, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Tina Turner, U2, Van Halen en Robbie Williams.

Verder is er een kinderboerderij, rosarium, openluchttheater, een bos en zijn er verschillende vijvers. Aan de rand van het Goffertpark ligt een openluchtzwembad: het Goffertbad. Naast het Goffertbad staat een gebouw dat tot 2016 behoorde tot scholengemeenschap 'Poels-Roncalli'. Na een fusie heet de vmbo-school 'Het Rijks'. Ook het thuisstadion van N.E.C. ligt in dit park.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Uitterhoeve, W.J.G., Theodoor, G., Lemmens, M., Nijmegen binnen en buiten de singels / druk 2: een rondgang door stad en buitengebied, SUN, 2005, ISBN 90 58751597

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Goffertpark van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.