Red Hot Chili Peppers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het gelijknamige album, zie The Red Hot Chili Peppers (album).
Red Hot Chili Peppers
De Red Hot Chili Peppers op Pinkpop 2006. V.l.n.r.: Flea, Anthony Kiedis, Chad Smith en John Frusciante
Achtergrondinformatie
Ook bekend als RHCP
(Chili) Peppers
Jaren actief 1983 - heden
Oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Los Angeles, Californië
Genre(s) Alternatieve rock
Funkrock
Funkmetal
Rap-rock
Label(s) EMI (1983-1990)
Warner Records (1991-heden)
Verwante acts Ataxia, What Is This?, Jane's Addiction, The Mars Volta
Bezetting
Huidige leden Anthony Kiedis
Flea
Chad Smith
John Frusciante
Oud-leden Josh Klinghoffer
Dave Navarro
Jesse Tobias
Arik Marshall
D.H. Peligro
DeWayne 'Blackbyrd' McKnight
Hillel Slovak
Jack Irons
Cliff Martinez
Jack Sherman
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Red Hot Chili Peppers is een Amerikaanse band die funk, rap, punk en pop combineert met rock. De band is in 1983 opgericht in de Californische stad Los Angeles.

De band bestaat tegenwoordig uit Anthony Kiedis (zang), Flea (bas), Chad Smith (drums) en John Frusciante (gitaar). Bekende ex-leden zijn onder andere Josh Klinghoffer, Hillel Slovak, Jack Irons (van Eleven en Pearl Jam) en Dave Navarro.

De Red Hot Chili Peppers zijn vooral bekend van hun albums Blood Sugar Sex Magik (1991), Californication (1999), By the Way (2002), Stadium Arcadium (2006), I'm with You (2011) en het meest recente The Getaway (2016). Bekende singles zijn onder meer Under the Bridge, Otherside, Californication, By the Way, Dani California en Snow ((Hey Oh)). In 2012 werden de Red Hot Chili Peppers geïntroduceerd in de Rock Hall of Fame.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Beginperiode[bewerken | brontekst bewerken]

Anthony Kiedis en Michael Balzary leerden elkaar kennen op Fairfax highschool. Ze waren allebei buitenbeentjes en werden beste vrienden. Op school leerden ze Hillel Slovak en Jack Irons kennen. Michael Balzary speelde al van jongs af aan trompet, en zwoer bij jazz. Toen Slovak hem echter rock liet horen was hij meteen verkocht. Slovak, die gitaar speelde, leerde hem basgitaar spelen, en ze begonnen een band. Balzary (Flea) op basgitaar, Slovak op gitaar en Irons op de drums. Ze hadden allerlei korte projecten. Op een gegeven moment zou Kiedis een keer mee mogen doen met zijn eigen tekst (hij schreef al regelmatig teksten). Het nummer dat ze speelden, Out in L.A. is het allereerste nummer van de Red Hot Chili Peppers. Eerst heette de band Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem, maar werd later omgedoopt tot de Red Hot Chili Peppers.

Eerste optredens (1982-1986)[bewerken | brontekst bewerken]

De teksten van de Red Hot Chili Peppers waren aanvankelijk lichtvoetig van aard. De band werd bekend door hun 'sokkenact': regelmatig kwamen ze het podium op in niets dan een sok over de genitaliën (ook zichtbaar op de Abbey Road EP waarbij zij hetzelfde zebrapad overstaken als The Beatles op de hoes van hun Abbey Road album uit 1969). Hun album Freaky Styley viel op door het combineren van punk en funk. Dit album werd overigens geproduceerd door George Clinton. Daarna volgde The Uplift Mofo Party Plan, dat werd uitgebracht in 1987.

Verslaving (1987-1988)[bewerken | brontekst bewerken]

In die jaren waren Slovak en Kiedis ernstig verslaafd aan heroïne. In 1988 stierf Slovak aan een overdosis heroïne. Kiedis was niet bij de begrafenis, maar ging naar Mexico, om daar af te kicken. Kiedis zou tot 1995 clean blijven, maar later zou hij weer problemen met drugs krijgen. Irons stapte na dit ongeval uit de band, hij wilde niets meer te maken hebben met deze drugsproblemen, en werd vervangen door D.H. Peligro, ex-drummer van de Dead Kennedys. Al snel bleek het tussen hem en de band niet goed te klikken en Peligro werd al na ongeveer 8 maanden vervangen door Chad Smith. Aanvankelijk zou Dewayne Blackbyrd McKnight de vervanger worden voor Slovak, maar die voldeed niet. John Frusciante, een 18-jarige fan van de band, werd de nieuwe gitarist. In 2004 publiceerde Kiedis het boek Scar Tissue, een onthullende autobiografie vol met verhalen over seks en drugs.

Naar de top (1989-1994)[bewerken | brontekst bewerken]

Red Hot Chili Peppers
(Uitmarkt Amsterdam, aug. 1989)

Mother's Milk (1989) betekende hun doorbraak, maar het was Blood Sugar Sex Magik (1991) die hen echt grote wereldsterren maakte. Dit album namen ze in volledige afzondering van de rest van de wereld, in een grote villa buiten Hollywood, op. Er kwamen echter grote spanningen in de band na de release van Blood Sugar Sex Magik. Niemand wist goed om te gaan met dit onverwachte succes. Tijdens hun grote wereldtournee werden de ruzies steeds erger en werd de sfeer in de band zeer slecht. Frusciante verliet de band vanwege drugsproblemen (heroïne) en omdat hij de druk van de enorme populariteit niet aankon.

Ook Frusciante raakte verslaafd aan heroïne. Hij maakte twee solo-albums: Niandra LaDes and Usually Just a T-Shirt en Smile from the Streets You Hold alvorens hij in 1998 terugkeerde in de band.

Lastige tijden (1994-1997)[bewerken | brontekst bewerken]

Na Frusciante wisselden de gitaristen elkaar af totdat na Jesse Tobias Dave Navarro verscheen. De Red Hot Chili Peppers wilden Navarro al langer als lid. Met hem maakten ze het album One Hot Minute. De opnames voor One Hot Minute verliepen moeizaam en geen enkele single van dit album verscheen in de Top 40. Het nummer My Friends stond als enige nummer op het Greatest Hits album. De verkoop van One Hot Minute viel tegen. Er gingen geruchten dat de Peppers er na een afscheidstournee mee zouden stoppen. Navarro stapte uit de band in 1997, op het moment dat de verslaving van Frusciante een historisch dieptepunt bereikte.

Terugkeer John Frusciante en populariteitsstijging (1998 - 2009)[bewerken | brontekst bewerken]

Frusciante kwam weer terug in de band, definitief afgekickt, met dank aan Kiedis, Flea en Johnny Depp. Californication (1999) werd een grote hit. Het album bevatte de hits Scar Tissue, Otherside en Californication. In 2002 volgde het album By the Way, dat eveneens succesvol was. Frusciante drukte voor het eerst sinds lang zijn stempel op de arrangementen.

Stadium Arcadium (2006-2007)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 brachten de Red Hot Chili Peppers het dubbelalbum Stadium Arcadium uit. Op Stadium Arcadium voert pop de boventoon boven punk. Toch werd Stadium Arcadium bijzonder goed ontvangen: de Peppers werden zesmaal genomineerd voor de Grammy's van 2007 en wonnen de Grammy voor "Best Rock Album", "Best Boxed Set or Special Limited Edition Package", "Best Rock Song" en "Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal" (beide met Dani California). Hiermee werd Stadium Arcadium het meest bekroonde album van de Peppers. De band bracht vijf singles van het album uit. In de daaropvolgende tournee speelden de Peppers onder andere op Pinkpop 2006 en Rock Werchter. Op 24 juni 2007 traden de Peppers weer op in Nederland, ditmaal in het Goffertpark in Nijmegen.

De band neemt een pauze en het vertrek van John Frusciante (2008-2010)[bewerken | brontekst bewerken]

In een interview met Rolling Stone Magazine op 20 mei 2008, maakte zanger Kiedis bekend dat de band een pauze wilde inlassen van ten minste één jaar. Sinds het album Californication was de band non-stop bezig geweest met werk en optredens en ze waren daarvan uitgeput geraakt, aldus Kiedis. Anthony wilde zich gaan richten op het opvoeden van zijn zoon, Flea en Frusciante gingen aan soloprojecten werken en Smith ging in een jazzband drummen in Japan.

In juli 2009 werden geruchten dat Frusciante de band zou verlaten ontkend. Er werd zelfs een nieuw album aangekondigd. Maar op 16 december 2009 maakte Frusciante op zijn website bekend de band te hebben verlaten, omdat hij geen interesse meer had om deel uit te maken van een grote rockband. Josh Klinghoffer maakte op 2 januari 2010 bekend dat hij de nieuwe gitarist was.

I'm With You (2011-2013)[bewerken | brontekst bewerken]

De band ging in juli 2010 weer de studio in voor hun tiende album.[1] Op 6 juni 2011 werd bekend dat het nieuwe album I'm with You zou gaan heten. Ook werd de officiële releasedatum vastgesteld op 26 augustus 2011.[2]. Op 17 juni werden details over de nieuwe tour bekendgemaakt. Na een korte 'warming-up' in Azië, begon de tour op 17 september in Colombia en zou doorgaan tot in 2013. Op 18 juli verscheen de leadsingle van I'm With You, getiteld The Adventures of Rain Dance Maggie. Op 17 september 2011 maakten Anthony en Chad, in een interview met BBC Radio 2 bekend dat Monarchy of Roses de tweede single van het album zou zijn. Deze kwam uit op 14 november 2011.[3]. In januari 2012 kwam de derde single van dit album, Look Around, uit. Het management van de band maakte in diezelfde maand bekend dat er geen B-kanten zouden verschijnen bij de toekomstige singles. In mei maakten Chad en Flea bekend dat vanaf dat moment 18 nieuwe nummers zouden verschijnen. Een gedeelte hiervan zou als B-kant van de singles gezien kunnen worden, de andere zijn opgenomen tijdens de wereldtournee.

Op 19 september 2011 werd de band genomineerd voor twee MTV Europe Music Awards awards voor Best Rock Band and Best Live Artist. Ze vielen niet in de prijzen.

Op 28 juni 2012 traden de Red Hot Chili Peppers weer op in het Goffertpark in Nijmegen en op 1 juli 2012 op Rock Werchter. In april 2013 eindigde de I'm With You-tour. Dit werd bekendgemaakt door Chad Smith.

The Getaway (2016-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 mei 2016 werd het elfde studioalbum genaamd The Getaway officieel aangekondigd. Gelijktijdig werd het eerste nummer van het album, Dark Necessities, aangekondigd.[4] Op 28 oktober 2015 werd al bekend gemaakt dat de Red Hot Chili Peppers headliners zouden zijn op Pinkpop 2016. Ze traden hier op vrijdag 10 juni op.

John Frusciante keert terug (2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 december 2019 maakten de Red Hot Chili Peppers via Instagram bekend dat John Frusciante voor de tweede keer terugkeerde bij de band. Josh Klinghoffer verliet de groep.

Filantropie[bewerken | brontekst bewerken]

De Red Hot Chili Peppers steunen de Sea Shepherd Conservation Society, een organisatie die onder andere strijd levert tegen de jacht op walvissen. Tijdens de campagne van Sea Shepherd doneerden de Red Hot Chili Peppers een bedrag van 100.000 dollar voor reparaties aan de Steve Irwin (het schip dat Sea Shepherd gebruikte tijdens hun campagne en dat problemen kreeg met zijn motor). In de laatste aflevering van Whale Wars dat werd uitgezonden op Discovery Channel was te zien dat de Red Hot Chili Peppers het geld overhandigden aan de kapitein (Paul Watson) van het schip de Steve Irwin.

Bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Discografie van Red Hot Chili Peppers voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Mother's Milk 1989 9 september 1989 53 13 diamant
Blood Sugar Sex Magik 20 september 1991 5 oktober 1991 1(2wk) 77
What Hits!? 24 september 1992 10 oktober 1992 52 5 Verzamelalbum
One Hot Minute 8 september 1995 23 september 1995 5 18
Californication 7 juni 1999 19 juni 1999 2 114 Platina
By the Way 8 juli 2002 20 juli 2002 1(5wk) 40 Goud
Greatest Hits 14 november 2003 22 november 2003 4 42 Verzamelalbum
Live in Hyde Park 23 juli 2004 31 juli 2004 4 11 Livealbum
Stadium Arcadium 4 mei 2006 13 mei 2006 1(5wk) 75 Platina
I'm with You 26 augustus 2011 3 september 2011 1(1wk) 31
The Getaway 17 juni 2016 25 juni 2016 1(1wk) 41
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
One Hot Minute 1995 23 september 1995 5 11
Californication 1999 12 juni 1999 6 72
By the Way 2002 20 juli 2002 1(1wk) 24
Greatest Hits 2003 22 november 2003 1(1wk) 36 Verzamelalbum
Live in Hyde Park 2004 31 juli 2004 1(3wk) 16 Livealbum
Stadium Arcadium 2006 13 mei 2006 1(1wk) 56 Platina
I'm with You 2011 3 september 2011 3 35 Goud
The Getaway 2016 25 juni 2016 1(1wk) 49

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Higher Ground 1990 24 maart 1990 tip6 - Nr. 38 in de Nationale Top 100
Under the Bridge 1992 7 maart 1992 1(3wk) 15 Nr. 1 in Nationale Top 100
Give It Away 1992 13 juni 1992 tip4 - Nr. 42 in de Nationale Top 100
Breaking the Girl 1992 22 augustus 1992 tip5 - Nr. 48 in de Nationale Top 100
Scar Tissue 1999 14 augustus 1999 24 7 Nr. 38 in de Mega Top 100
Around the World 1999 2 oktober 1999 tip4 - Nr. 69 in de Mega Top 100
Otherside 2000 12 februari 2000 14 14 Nr. 24 in de Mega Top 100
Californication 2000 24 juni 2000 9 10 Nr. 41 in de Mega Top 100
Road Trippin' 2000 18 november 2000 tip6 - Nr. 80 in de Mega Top 100
By the Way 2002 29 juni 2002 9 13 Nr. 12 in de Mega Top 100 / Megahit / Alarmschijf
The Zephyr Song 2002 2 november 2002 37 2 Nr. 72 in de Mega Top 100
Can't Stop 2003 1 maart 2003 23 5 Nr. 65 in de B2B Single Top 100
Fortune Faded 2003 22 november 2003 34 5 Nr. 61 in de B2B Single Top 100
Dani California 2006 22 april 2006 8 19 Nr. 7 in de Mega Top 50 / Megahit / Alarmschijf
Tell Me Baby 2006 15 juli 2006 18 11 Nr. 27 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
Snow ((Hey Oh)) 2006 2 december 2006 5 18 Nr. 5 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
Desecration Smile 2007 10 maart 2007 13 13 Nr. 24 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
Hump de Bump 2007 19 mei 2007 29 4 Nr. 43 in de Mega Top 50
The Adventures of Rain Dance Maggie 22 juli 2011 6 augustus 2011 24 7 Nr. 28 in de Mega Top 50 / Megahit / Alarmschijf
Monarchy of Roses 3 oktober 2011 15 oktober 2011 tip3 -
Dark Necessities 2016 21 mei 2016 35 3 Nr. 60 in de B2B Single Top 100

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20
By the Way - - - - - - - - - - - - - - - - - 991 1108 1321 1785 1476
Californication - - - - - - - - - - 490 128 99 108 109 175 157 114 127 114 133 126
Can't Stop - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 941 849 909
Dani California - - - - - - - - - - 338 1258 538 564 516 852 724 722 920 826 894 1007
Dark Necessities - - - - - - - - - - - - - - - - - 1089 555 624 726 775
Give It Away - - - - - - - - - - - - - - - - 1012 626 960 986 983 878
Otherside - - - - - - - - - - - - - - - 658 522 554 591 578 601 603
Road Trippin' - - - - - - - - - - - - - - - - - 964 1016 979 904 811
Scar Tissue - - - - - - - - - - - - - - - 469 474 430 521 496 586 539
Snow ((Hey oh)) - - - - - - - - - - 193 275 261 290 269 386 335 330 429 376 463 478
Tell Me Baby - - - - - - - - - - - - - - - 1912 1863 - - - - -
Under the Bridge - - - - - - - 71 72 185 35 59 54 60 43 64 66 50 56 66 78 80

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Live at Slane Castle 2003 29-11-2003 14 33

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • In de film Tough Guys (1986) spelen de Red Hot Chili Peppers op een feestje.
 • In de film The Big Lebowski (1998) speelt bassist Flea een rolletje als lid van de Duitse band 'Nagelbett', een persiflage op de elektronische band uit de jaren 70 Kraftwerk.
 • In de film Point Break (1991) speelt leadzanger Anthony Kiedis een surfer die zichzelf bij een inval van de politie in de voet schiet.
 • In de film My Own Private Idaho (1991) speelt Flea een klein rolletje. Tijdens de opnames verbleef hij met onder meer hoofdrolspelers River Phoenix en Keanu Reeves in het huis van regisseur Gus Van Sant, waar ze zo druk waren met feesten en muziek maken dat de regisseur zelf bij een vriend is gaan logeren om wat slaap te krijgen.
 • In de film The Chase (1994) spelen Anthony en Flea mee als Will en Dale, een tweetal dat met inzet van hun jeep een aantal achtervolgingen probeert te beëindigen.
 • In de film F.I.S.T. (1978) speelt Anthony de zoon van hoofdrolspeler Sylvester Stallone.
 • In de Amerikaanse serie The Simpsons hebben ze ook al eens een gastrol gehad. Met Anthony Kiedis, Arik Marshall, Flea en Chad Smith.
 • In de videoclip van Bob Sinclars nummer Rock This Party doen een jongen en twee meisjes de Peppers na. Dat is vooral te zien aan de jongen die Anthony naspeelt en veel tattoos heeft waaronder het Peppers-symbool (een soort asterisk).
 • In de films Back to the Future Part II en Back to the Future Part III speelt Flea het personage Douglas J. Needles, die niet bepaald een vriend is van Marty McFly.
 • In de film Fear and Loathing in Las Vegas speelt Flea een kleine bijrol als bezoeker van een lsd-feestje in de jaren 70.
 • In de film Trashing (1986) spelen de Red Hot Chili Peppers op een feestje. Skatefilm met in de hoofdrol Josh Brolin.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Red Hot Chili Peppers op Wikimedia Commons.