Flea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Flea
Flea in 2016
Algemene informatie
Geboortenaam Michael Peter Balzary
Alias Mike B the Flea
Geboren 16 oktober 1962
Geboorteplaats Melbourne
Land Australië
Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1979-
Genre(s) Rock, funkrock, punkrock
Beroep muzikant, acteur
Instrument(en) basgitaar, akoestische gitaar, trompet, keyboard, piano
Label(s) Warner Bros. Records, EMI
Act(s) Red Hot Chili Peppers, Fear, What Is This?, Atoms for Peace, Rocket Juice and the Moon
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Michael Peter Balzary (Melbourne, 16 oktober 1962) is de basgitarist van de Red Hot Chili Peppers en heeft daarnaast in diverse films geacteerd. Hij is bekend onder de artiestennaam Flea (oorspronkelijk Mike B the Flea).

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Op jonge leeftijd verhuisde Balzary met zijn ouders en zijn zus Karyn naar New York, waar zijn vader douane-agent werd. Na een korte tijd werd zijn moeder verliefd op een jazzmuzikant en scheidden zijn ouders, Michael en Karyn gingen met hun moeder mee. Toen hij elf was ging het gezin in Los Angeles wonen en hij ging naar Fairfax High School. Op school leerde hij Anthony Kiedis kennen. Ze werden beste vrienden. Balzary, die heel getalenteerd was met zijn trompet, zwoer bij jazz. Toen ze bevriend raakten met Hillel Slovak veranderde dat echter. Hillel speelde gitaar en was meer een rock-'n-roll-fan. Hillel leerde Balzary basgitaar spelen, en later kwam hij samen met Jack Irons en Hillel in een band genaamd Anthym. Na vele omzwervingen ontstond zijn huidige band, Red Hot Chili Peppers, samen met zijn jeugdvrienden Anthony Kiedis, Hillel Slovak en Jack Irons. De Chili Peppers hebben sinds 1984 13 studioalbums uitgebracht met Flea op de basgitaar, waaronder grote successen zoals Blood Sugar Sex Magik, Californication en Stadium Arcadium. Na de terugkeer van gitarist John Frusciante bij de band werden in 2022 twee nieuwe albums uitgebracht: Unlimited Love en Return Of The Dream Canteen.

Flea bracht eind 2012 een solo-EP uit, 'Helen Burns', waarbij de bassist zijn eerste instrument, de trompet, weer oppakt.[1] Hij werkte hij mee aan het project Atoms for Peace, de band bracht op 23 Februari 2013 het album Amok uit.

Apparatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Basgitaren[bewerken | brontekst bewerken]

Beknopte filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sinds 2008 heeft Flea zijn eigen lijn basgitaren: FleaBass. Hij heeft deze lijn opgezet om zijn muziekschool Silverlake Conservatory of Music te financieren. De FleaBass basgitaren worden tegenwoordig niet meer gemaakt.
  • Flea heeft 2 dochters: Clara en Sunny.
  • Flea mocht in 1993 optreden met Nirvana en speelde trompet in het nummer Smells Like Teen Spirit.
  • Flea stond op een aantal festivals volledig naakt op het podium. Bijvoorbeeld op Woodstock '99.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]