Uitmarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Uitmarkt 2011 op het Museumplein.
Uitmarkt 1989 op de Dam, met de Red Hot Chili Peppers.

De Uitmarkt is een jaarlijks evenement in Amsterdam in het laatste weekeinde van augustus. In 2013 werd het evenement niet in het laatste weekend van augustus, maar het weekend daarna gehouden (31 augustus / 1 september). Het kondigt de start van een nieuw cultureel seizoen aan. De Uitmarkt bestaat uit een grootschalige publieksmanifestatie in de binnenstad van Amsterdam en/of op het Museumplein die sinds 1977 wordt georganiseerd. Het aantal bezoekers bereikte in 2006 het recordaantal van een half miljoen, gespreid over drie dagen. Ook in 2015 en 2016 waren er circa een half miljoen bezoekers. In 2017 zal de Uitmarkt voor het eerst in acht jaar niet meer op het Museumplein plaats vinden.[1][2]

Theatergezelschappen, orkesten, ensembles, theaters, cabaretiers, impresariaten, musea, jazz-, wereldmuziek- en popartiesten presenteren zichzelf met nieuwe programma's en tentoonstellingen op de podia en informatiemarkt. Voorts is er een grote boekenmarkt aan het evenement verbonden.

Sinds 2006 wordt het evenement standaard afgesloten met de Musical Sing-A-Long, een meezingspektakel, waarin de musicals voor het komende seizoen worden gepresenteerd. Dit spektakel wordt rechtstreeks op TV uitgezonden.

Jaren Locaties
2001-2005 Museumplein en omgeving
2006 Dam, Nieuwmarkt, Waterlooplein en Nes
2007-2008 Oostelijk Havengebied, Piet Heinkade, Kop van het Java-eiland, Oosterdokseiland en het Oosterdok
2009 Dam, Nieuwmarkt, Waterlooplein en Hermitage
2010-2016 Museumplein, Leidseplein en Vondelpark
2017 Rond het Oosterdok (Muziekgebouw aan 't IJ, NEMO, het Marineterrein en het Scheepvaartmuseum)

Zie ook[bewerken]

Ook in andere steden zoals Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Apeldoorn, Groningen, Enschede, Nijmegen, Maastricht en Arnhem worden uitmarkten georganiseerd.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]