NEMO (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NEMO Science Museum
Amsterdam vue Nemo.JPG
Opgericht 1997
Locatie Oosterdok 2, Amsterdam
Personen
Directeur Michiel Buchel
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

NEMO is een technologiemuseum in Amsterdam. Het museum trok in 2015 bijna 600.000 bezoekers.[1][2] Het is gebouwd op de fundamenten van de IJ-tunnel en gelegen aan het Oosterdok. Het gebouw uit 1997, dicht bij het Centraal Station van Amsterdam, is ontworpen door Renzo Piano. De vorm van het gebouw stelt de ingang van de IJ-tunnel voor, gespiegeld ten opzichte van de grond.

NEMO begon in 1923 als Museum van den Arbeid, opgericht door schilder Herman Heijenbrock. De naam veranderde in 1954 in het NINT (Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek). De voorgangers van NEMO waren gehuisvest op de Rozengracht en de Tolstraat in Amsterdam. In 1997 werd NewMetropolis (NEMO) geopend in het huidige - groene - gebouw aan het Oosterdok boven op de IJtunnel, dat na financiële problemen in 2000 een doorstart maakte onder de nieuwe naam Science Center NEMO.

Anno 2010 was NEMO onderdeel van de Stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie, dat onder andere ook het Weekend van de Wetenschap en het digitale platform Kennislink tot zijn activiteiten had.

De bezoeker kan zelf experimenten doen over wetenschappelijke en technische ontwikkelingen op het gebied van natuurkunde, scheikunde, informatietechnologie, biologie en gedragswetenschappen.

Sinds 2011 is NEMO erkend als geregistreerd museum.

Net als eerder het Rijksmuseum heeft ook NEMO sinds januari 2012 een dependance op Schiphol.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]