Rijksmuseum Boerhaave

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijksmuseum Boerhaave
Gevel van Rijksmuseum Boerhaave in 2010
Locatie Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 29′ OL
Type Wetenschappelijk
Opgericht 1928
Personen
Directeur Amito Haarhuis
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 25010
Aantal bezoekers 100.000 (2018)[1]
Detailkaart
Rijksmuseum Boerhaave (Leiden-centrum)
Rijksmuseum Boerhaave
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Rijksmuseum Boerhaave (oorspronkelijk: Nederlandsch Historisch Natuurwetenschappelijk Museum; van 1947 tot 1976 Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen; en van 1976 tot 2022 Museum Boerhaave) is een wetenschapsmuseum in de Nederlandse stad Leiden. Het museum is genoemd naar Herman Boerhaave (1668-1738), een Nederlandse arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum bevat een collectie historische wetenschappelijke instrumenten uit alle takken van wetenschap, maar hoofdzakelijk uit de geneeskunde, natuurkunde, en astronomie.

In het museum is een reconstructie van het Leids Anatomisch Theater uit 1610 op ware grootte te zien. De reconstructie is van rond 1990, de skeletten zijn recent. Een onderdeel van de collectie en een goed voorbeeld van vernieuwend denken in de 17e eeuw zijn de chirurgische instrumenten van Cornelis Solingen. Ook bevinden zich er 72 door Louis Auzoux vervaardigde modellen van het menselijk lichaam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1928 werd de Stichting Het Historisch Natuurwetenschappelijk Museum opgericht door de Leidse hoogleraren Claude August Crommelin (1878-1965) en Cornelis Jakob van der Klaauw (1893-1972).[2] De oprichting van het museum werd ironisch genoeg eigenlijk veroorzaakt door de vernieuwingen die Kamerlingh Onnes aan de Universiteit Leiden doorvoerde. Omdat Kamerlingh Onnes in sneltreinvaart de laboratoria vernieuwde, werden alle oude natuurkundige apparaten figuurlijk museumstukken. Zijn adjunct-directeur Crommelin zag het historisch belang en zorgde dat alle oude apparatuur ook letterlijk als museumstukken netjes opgeslagen werden. De verzameling historische instrumenten die Crommelin bij elkaar wist te brengen, vormde de basis van museum. Medeoprichter Jan-Gerard de Lint zorgde met aandacht voor medische instrumenten voor een verbreding van de collectie. De zoöloog Van der Klaauw was een van de anderen die bijdroeg aan de oprichting van het museum.

Het museum opende op 5 juni 1931 als het 'Nederlandsch Historisch Natuurwetenschappelijk Museum' en werd gehuisvest in het voormalige Boerhaave Laboratorium aan de Steenstraat, een bijgebouw van het Academisch Ziekenhuis. In 1976 werd de naam Rijksmuseum voor de Geschiedenis der Natuurwetenschappen ingeruild voor Museum Boerhaave.

Om het museum beter te kunnen huisvesten verhuisde het in 1991 naar het voormalige Sint Caeciliaklooster aan de Lange St. Agnietenstraat. Het complex was aangekocht door de Rijksgebouwendienst en het werd in de jaren tachtig van de 20e eeuw gerestaureerd en uitgebreid. Bij de verhuizing werd ook de collectie van het voormalige Geschiedkundig Medisch-Pharmaceutisch Museum van de gemeente Amsterdam in de collectie opgenomen.[2]

Rond 2011 dreigde het museum de deuren te moeten sluiten vanwege een gebrek aan subsidie.[3] Het museum werd mede gered door nieuwe sponsoren aan te trekken, zoals Shell. In ruil daarvoor kreeg Shell invloed in het museum en is er een interview met Shells president-directeur Marjan van Loon te zien in het museum.[3] Het museum ontkent stellig door Shell te zijn beïnvloed.[4] Het museum werd in 2016 en 2017 gerenoveerd en opnieuw ingericht. De officiële heropening vond op 16 december 2017 plaats.[5] In de nieuwe presentatie wordt het gebruik van de voorwerpen meegenomen. Onderzoekers en patiënten komen in beeld die met tentoongestelde apparaten behandelingen ondergingen.[5] Korte films, audiofragmenten, animaties en digitale magazines geven ook extra informatie.[5] In 2019 werd het museum bekroond met de European Museum of the Year Award. De naam werd bij de heropening veranderd naar Rijksmuseum Boerhaave.

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

  • August Crommelin (1928-1949)
  • Maria (Mies) Rooseboom (1949-1969)
  • A.J.F. Gogelein (1970-1984)
  • G.A.C. (Gerrit) Veeneman (1984-2006)
  • Dirk van Delft (2006-april 2018)
  • Amito Haarhuis (april 2018 - heden)

De Vrienden van Rijksmuseum Boerhaave[bewerken | brontekst bewerken]

De Vrienden van Rijksmuseum Boerhaave zijn verenigd in de Caecilia Stichting. De stichting is vernoemd naar het voormalig Caecilia gasthuis waar het museum in gehuisvest is. De Caecilia Stichting heeft 1.100 leden (2021). Sinds de oprichting in 1996 steunen de Vrienden het museum bij het realiseren van zijn ambities. Dankzij die actieve inzet kan Rijksmuseum Boerhaave het belang van de wetenschap onder de aandacht brengen van een breed publiek. Zo hebben de Vrienden in 2017 een substantiële bijdrage geleverd aan een nieuwe inrichting van het museum. De vernieuwende presentaties werden bekroond met de prestigieuze European Museum of the Year Award 2019.

Galerie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Museum Boerhaave Leiden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.