KEMA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
KEMA B.V.
Rechtsvorm B.V.
Oprichting 1927
Sleutelfiguren Domenico Villani
Hoofdkantoor Arnhem, Nederland
Moederonderneming CESI S.p.A.
Sector Energie
Industrie testen, inspectie, certificering
Website https://www.cesi.it/testing-certification-inspection
Portaal  Portaalicoon   Economie
Lichtmast op het KEMA-terrein in Arnhem

KEMA Labs is een wereldwijd opererend adviesbureau op het gebied van energie. KEMA werd in 1927 in Arnhem opgericht als de N.V. tot Keuring van Elektrotechnische Materialen Arnhem. In 2011 is KEMA door het Noorse bureau Det Norske Veritas (DNV) overgenomen. Op 30 december 2019 is het eigendom van KEMA B.V. overgedragen van DNV GL naar CESI SpA.De overname omvat alle hoogspanningstesten, inspectie- en certificeringsactiviteiten die zijn uitgevoerd in de KEMA-laboratoria in Arnhem (Nederland) en Praag (Tsjechië). De transactie werd op 2 maart 2020 afgerond met de overname van het Chalfont laboratorium (VS).

De KEMA test- en inspectiefaciliteiten omvatten 's werelds grootste krachtige laboratorium, met het hoogste kortsluitvermogen van 10.000 MVA en s'werelds eerste laboratorium dat ultrahoogspanningscomponenten voor super grids kan testen, evenals het Flex Power Grid Laboratory, voor het geavanceerd testen van smart grids-componenten

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk startte KEMA als keuringsinstituut voor de Nederlandse elektriciteitssector met het testen van elektrische apparatuur onder het merk KEMA-KEUR. Uiteindelijk verkreeg KEMA een groot aantal dochterbedrijven en vertegenwoordigingen in meer dan 20 landen op het gebied van onderzoeks- en adviesdiensten aan overheid en bedrijfsleven wat opwekking, transport en eindgebruik van energie betreft.

Voorbeelden van diensten en onderwerpen waren:

  • Transport, distributie en (groot)verbruik van aardgas en biogas
  • Energieopwekking
  • Inspectie van componenten voor transmissie en distributie van energie (hoogspanningsmasten, onderstations en dergelijke)
  • Testen van hoogspanningsapparatuur en de uitvoering van kortsluitproeven
  • Kalibratie meetinstrumenten
  • Energiebeleid
  • Energiegebruik
  • CO2 en klimaat
  • Veiligheid, gezondheid en milieu

In het verleden heeft KEMA ook deelgenomen aan activiteiten in verband met kernenergie. Zo bouwde zij in de jaren 1960 en 1970 de KEMA Suspensie Test Reactor, een kleine kernreactor voor onderzoeksdoeleinden op het terrein in Arnhem, en nam KEMA tot 2006 deel in de Nuclear Research and Consultancy Group, die de kernreactoren in Petten (Noord-Holland) beheert.

Deze nieuw gevormde Divisie opereert sinds eind 2019 onder de merknaam KEMA Labs, als onderdeel van CESI Group.

Om een volledige afstemming tussen de laboratoria met verschillende historische achtergronden mogelijk te maken, is bij de vorming van de nieuwe organisatie een verticale benadering gekozen. De hele TIC-activiteiten zijn onderverdeeld in drie business units (BU), namelijk High-Power Laboratories (HPL), High-Voltage Laboratories (HVL) en Service and Smart Technologies (S&ST).

Eigenaren[bewerken | brontekst bewerken]

Aandeelhouders in KEMA waren vooral (en aanvankelijk alleen maar) Nederlandse nutsbedrijven. Diverse grootaandeelhouders in KEMA, waaronder Eneco, Essent en DELTA, besloten in 2011 hun aandelen te verkopen aan het Noorse certificeringsbureau Det Norske Veritas (DNV). Netwerkbedrijf Alliander in Arnhem en Cogas in Almelo verkochten hun belang niet. DNV verkreeg een meerderheidsbelang van 74,3%.[1] Na de transactie was de verdeling van de aandelen als volgt:[2]

Het KEMA-terrein is omgedoopt tot bedrijvenpark Arnhems Buiten.

In het eerste halfjaar van 2014 verkocht Alliander het belang aan DNV. Alliander behaalde op deze transactie een boekwinst van € 45 miljoen.[3]

In oktober 2019 maakte Det Norske Veritas de verkoop bekend van alle KEMA activiteiten voor hoogvermogen en hoogspanningstesten.[4]

Op 30 december 2019 is het eigendom van KEMA B.V. overgedragen van DNV GL naar CESI SpA. De overname omvat alle hoogspanningstesten, inspectie- en certificeringsactiviteiten die zijn uitgevoerd in de KEMA-laboratoria in Arnhem (Nederland) en Praag (Tsjechië). ). De transactie werd op 2 maart 2020 afgerond met de overname van het Chalfont laboratorium (VS). De nieuwe KEMA Labs-divisie was geboren.

Via haar divisie KEMA Labs is CESI de wereldleider op het gebied van onafhankelijke test-, inspectie- en certificeringsactiviteiten in de elektriciteitsindustrie. Met meer dan 60 jaar ervaring, is CESI actief in 70 landen over de hele wereld en ondersteunt het zijn wereldwijde klanten bij het aangaan van de uitdagingen op het gebied van energietransitie. CESI levert ook civiele en milieutechnische diensten.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie KEMA van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.