KEMA-KEUR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stekker met KEMA-keurmerk (boven de rechtse pen)

KEMA-KEUR is een keurmerk voor de veiligheid van elektrische apparaten. Het merk is eigendom van voormalig KEMA. Eind 2009 gaf voormalig KEMA aan het Europese bedrijf DEKRA het exclusieve recht om dit merk uit te geven.

Anders dan de meeste mensen denken, is deelname aan het befaamde keuringsprogramma voor elektrische apparaten vrijwillig. Het keurmerk, dat dateert uit 1924, is bedoeld om aan te geven dat componenten en eindproducten de vereiste veiligheidstests, gebaseerd op internationale standaards, hebben doorstaan.

KEMA-KEUR verzekert de consument dat het product veilig is. Door de Europese integratie zijn de verschillen tussen nationale kwaliteitscontroleorganisaties verdwenen, maar opmerkelijk genoeg blijft KEMA-KEUR een belangrijk selectiecriterium voor de consument en, niet te vergeten, een al even belangrijk marketinginstrument voor de producent. Hoewel de veiligheidskeuring en certificering van elektrische apparaten nog steeds tot de kernactiviteiten van DEKRA behoort, is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een onderneming die wereldwijd opereert op het gebied van het testen en certificeren van elektrotechnische apparatuur, medische hulpmiddelen en apparatuur die wordt gebruikt in omgevingen met verhoogd explosierisico. Daarnaast is DEKRA actief op het gebied van het toetsen en certificeren van kwaliteits-, arbo- en milieuzorgsystemen.

Zie ook[bewerken]

  • CEBEC (Belgisch keurmerk)

Externe link[bewerken]