DEKRA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
DEKRA
Oprichting 1925
Hoofdkantoor Stuttgart
Werknemers 35.000 (2014)
Producten Consultancy, testen, certificeren
Omzet 2,5 mld Euro (2014)
Website dekra.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie
Hoofdkantoor Dekra in Stuttgart

Het Europese bedrijf DEKRA is opgericht in Berlijn, Duitsland, in 1925 als Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein (Duitse inspectie instelling op het gebied van motorvoertuigen). Met ruim 35.000 werknemers en een omzet van €2,5 miljard, is DEKRA inmiddels uitgegroeid tot de grootste industriële inspectie instelling in Duitsland en behoort het bedrijf tot de top 10 in de wereld. DEKRA richt zich op de waarborging van veiligheid, kwaliteit en milieubescherming op de lange termijn. Het bedrijf is vertegenwoordigd in meer dan 50 landen, waaronder Nederland met een vestiging in Arnhem. Het hoofdkantoor is gevestigd in Stuttgart, Duitsland. DEKRA SE is volledig eigendom van DEKRA e. V.

KEMA-KEUR[bewerken]

KEMA-KEUR is in Nederland een keurmerk voor de veiligheid van elektrische apparaten maar ook bijvoorbeeld van kwaliteitssystemen van de kansspelautomatenbranche. Het merk was eigendom van voormalig KEMA, maar is sinds eind 2009 eigendom van DEKRA.

Scope[bewerken]

DEKRA zet zich wereldwijd in voor de waarborging van veiligheid en kwaliteit in het leven van mensen op het gebied van technologie, mobiliteit en het milieu. Een onafhankelijk deskundig oordeel is wat de verschillende DEKRA activiteiten met elkaar verbindt. DEKRA biedt de volgende dienstverlening:

  • Algemene Periodieke Keuring (APK) van motorvoertuigen (inclusief testen op het gebied van emissie), veiligheidsinspecties en de inspectie van technische installaties;
  • Schade- en claims management, ongevallen analyse, technische rapportage, expertise, taxatie en keuringen;
  • Testen en certificeren van producten en organisaties op het gebied van veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid;
  • Opleiding en training, werving & selectie, 'outplacement'.

Structuur[bewerken]

DEKRA’s diensten zijn gegroepeerd in drie business units: Automotive, Industrial en Personnel.

  • DEKRA Automotive: autokeuringen, inspecties, expertise, 'used car managament', homologatie en type testing, consultancy, schade afhandeling
  • DEKRA Industrial: Building & Facilities, Machinery & Plant Safety, HSE (Health, Safety & Environment), materiaal tests en inspecties, certificeren van processen, product testen en certificeren
  • DEKRA Personnel: kwalificatie, tijdelijk werk, 'outplacement' en werving & selectie


DEKRA beschikt over ruim 186 vestigingen in meer dan 50 landen.

Financieel[bewerken]

In 2014 steeg de omzet tot 2,5 miljard euro. Op 31 december 2014 telde DEKRA wereldwijd 35.000 medewerkers.

Geschiedenis[bewerken]

DEKRA is opgericht in Berlijn, Duitsland, in 1925 als Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein (Duitse inspectie instelling op het gebied van motorvoertuigen). Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden er geen inspecties uitgevoerd. In 1946 keren de DEKRA medewerkers terug naar hun werk, naar de nieuwe locatie in Stuttgart. In 1961 wordt DEKRA erkend als officiële inspectie-instelling. In 1977 volgt de opening van het eerste DEKRA Opleidingscentrum in Duitsland. Vier jaar later, in 1981, worden er voor het eerst voertuiginspecties aangeboden in Frankrijk. DEKRA AG wordt in 1990 opgericht, en het dienstenpakket wordt uitgebreid met het inspecteren, auditeren en certificeren van managementsystemen. In de jaren die volgen werkt DEKRA actief aan de ontwikkeling van een allesomvattend testnetwerk in Oost-Duitsland, met name gericht op de Automotive markt. Internationalisering van het bedrijf en uitbreiding van de scope staan in die periode hoog op de agenda. DEKRA neemt een aantal bedrijven over, waaronder het Franse Norisko in 2005. Dit zorgt ervoor dat DEKRA haar dienstenpakket nog verder kan uitbreiden met industriële inspecties. Vaste voet aan de grond als het gaat om product tests en certificering én toegang tot China krijgt DEKRA door de overname van het Nederlandse KEMA Quality B.V., onderdeel van voormalig KEMA en in Nederland bekend om haar KEMA-KEUR. In 2010 wijzigt DEKRA AG haar naam in DEKRA SE (Societas Europaea) en is hiermee officieel een Europees bedrijf.

Sponsoring[bewerken]

Sinds 2003 is DEKRA de officiële sponsor van de scheidsrechters van de Duitse Voetbalbond (DFB). Tussen 1991 en 1999 genereerde DEKRA wereldwijde erkenning als exclusieve reclamepartner van Formule 1 coureur Michael Schumacher. Sinds 2003 is DEKRA technisch partner en sponsor van DTM (Deutsche Tourenwagen-Masters). Tevens is DEKRA op dit moment sponsor van Formule 1 coureur Nico Hülkenberg.

Externe links[bewerken]