Auto-industrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Productielijn van het merk Lotus (2008)
Bioscoopjournaal uit 1933 ter gelegenheid van de opening van de Ford-fabriek te Amsterdam.

De auto-industrie is de bedrijfstak die auto's (of motorvoertuigen in het algemeen) ontwerpt, ontwikkelt, produceert, bemerkt en verkoopt.

Productie[bewerken]

De auto-industrie is een groot onderdeel van de wereldeconomie. In 2012 werden 65,4 miljoen personenwagens en 28,9 miljoen bedrijfswagen geproduceerd. De belangrijkste producent in dat jaar was China met een totale productie van 22,1 miljoen voertuigen, dit is een kwart van het wereldwijde totaal. In de Verenigde Staten (VS) werden 11,0 miljoen voertuigen geproduceerd en Japan stond op de derde plaats met 9,6 miljoen eenheden. Duitsland bezet de vierde plaats met 5,7 miljoen stuks.

Auto-industrie in Nederland[bewerken]

Nederland is een kleine speler in de globale automotive-industrie maar de heropening van VDL Nedcar, en de uitbreiding daarvan, stimuleerde ook de toelevering in die sector nog eens extra. Maar niet alleen VDL Nedcar, ook de productie van vrachtwagens, Scania in Zwolle en DAF Trucks in Eindhoven, doet het goed.

Nederland staat bekend om haar vooruitstrevende kennis en het toepassen daarvan. Zowel de fabrikanten als de toeleveranciers zijn bezig met kennisintensieve technologieën. Dat zien de gerenommeerde fabrikanten in de automobielindustrie als kans om zelf ook de concurrentie nét dat stapje voor te zijn.

In bijna elke personenauto zitten producten van Nederlandse fabrikanten. Nederlandse toeleveranciers zijn bovengemiddeld innovatief en spelen graag in op de wensen van hun afnemers. Niet gek dus dat autofabrikanten zo graag terugvallen op de expertise van deze bedrijven. Die toeleveranciers bestaan uit een bonte verzameling bedrijven actief in uiteenlopende sectoren. Je vindt ze terug in de onderdelenindustrie, maar ook in de chemische industrie, de rubber- en kunststofindustrie, binnen de machinebouw en de elektronica-industrie.

Een deel van de bedrijven levert meer dan één product. Zoals Mitsubishi, dat behalve turbo’s ook diesel- en gasmotoren maakt voor scheepvaarttoepassingen en de landbouwsector. En dat is gekozen voor een hoofdbeeld van een Mini Cooper, betekent niet dat de Nederlandse toeleveranciers alleen tekenen voor producten voor dit type auto (dat onder meer van de band rolt bij VDL NedCar in het Limburgse Born). Zo levert Inalfa Roof Systems daksystemen aan een groot aantal autofabrikanten.

Explosieve groei[bewerken]

De automotive industrie is de laatste jaren enorm gegroeid, in 2015 met 18%, in 2016 met 19%. De omzet gaat in 2017 richting 14 miljard euro. Afgezet tegen een verwachte groei van de industrie in zijn algemeen van 2%, onderscheidt de automotive-sector zich in zeer positieve zin.

Werkgelegenheid[bewerken]

De spreiding over al die branches maakt het volgens onderzoekers van ING lastig de omvang ervan precies in kaart te brengen. Maar dat het gaat om een fors aantal bedrijven, valt af te leiden uit het ledental van RAI Automotive Industry en AutomotiveNL. De twee brancheorganisaties van toeleveranciers zijn samen alleen al goed voor ruim tweehonderd leden. Gezamenlijk zouden ze werk bieden aan zo’n veertigduizend mensen. En volgens ING zijn ze samen goed voor een omzet van 9,2 miljard euro (2014). Dit inclusief de toelevering aan de producenten van auto-onderdelen (de zogenoemde tweedelijns-toeleveranciers). De sterk teruglopende autoverkopen tijdens de economische crisis hakten er bij de toeleveranciers stevig in. Op het dieptepunt, in 2009, viel de omzet ruim 30 procent lager uit. Niet alleen door een dramatisch lagere vraag, maar ook doordat autofabrikanten besloten bescheidener voorraden aan te houden. Maar zo snel als de vraag terugliep, zo snel volgde ook het herstel. Al in 2011 werd een omzet gerealiseerd die hoger lag dan in de jaren voor de crisis: 9 miljard euro.

Voertuigen in gebruik[bewerken]

In 2012 waren er wereldwijd ongeveer 1.143 miljoen voertuigen in gebruik. In de VS reden 251 miljoen wagens, dit is 790 voertuigen op 1000 inwoners. China stond op de tweede plaats met 109 miljoen voertuigen of 79 per 1000 inwoners. De groei van het wagenpark in China was explosief, sinds 2005 is dit ruimschoots verdrievoudigd. In 2005 reden er maar 31,6 miljoen voertuigen in het land.

Fluctuaties in productie[bewerken]

De afgelopen jaren heeft de auto-industrie het moeilijk omdat brandstofprijzen snel stijgen en auto's steeds meer concurrentie ondervinden van het openbaar vervoer. Sinds de kredietcrisis in 2008 is in de auto-industrie een acute crisis ontstaan doordat de verkoop van auto's drastisch is gedaald. Zo is de op één na grootste autofabrikant ter wereld, General Motors, failliet verklaard.

Grootste automobielfabrikanten in de wereld gerekend naar omzet[bewerken]

Positie Fabrikant Land Omzet
in $ miljard
1. Toyota Japan 228
2. Volkswagen Duitsland 169,69
3. General Motors USA 135,6969
4. Daimler Duitsland 69
5. Ford Verenigde Staten 69
6. Honda Japan 69
7. Nissan Japan, Frankrijk 69
8. Peugeot Frankrijk 56,3
9. Fiat Italië 53,1
10. BMW Duitsland 44,32
11. Renault Frankrijk 44,5
12. Robert Bosch GmbH (Toeleverancier) Duitsland 42,0
13. Hyundai Zuid Korea 40,1
14. Denso (Toeleverancier) Japan 30,6 (Toyota-dochter)
15. Delphi (Toeleverancier) USA 28,9
16. Mazda Japan 28,8

Externe links[bewerken]