Shanghai Automotive Industry Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shanghai Automotive Industry Corporation
Logo
Eigenaar 74,3% van de aandelen SAIC Motor zijn in staatshanden
Sleutelfiguren Chen Zhixin (president)
Hoofdkantoor Vlag van China Shanghai, Volksrepubliek China
Werknemers 164.000 (2015)
Producten Personen- en vrachtwagens
Industrie auto-industrie
Omzet/jaar CNY 826 miljard (2019)
(ca. US$ 116 miljard)
Winst/jaar CNY 25,6 miljard (2019)
(ca. US$ 3,6 miljard)
Website (en) SAIC Motor
Portaal  Portaalicoon   Economie
Shanghai SH760 (1986)

Shanghai Automotive Industry Corporation, dikwijls afgekort tot SAIC (Chinees: 上海汽车工业(集团)总公司; Pinyin: Shànghǎi Qichē Gõngyè (Jítuán) Zǒnggõngsī; of 上汽, Shàngqi) is een in 1958 opgerichte Chinese fabrikant van automobielen. Het is een van de vijf grootste autofabrikanten van het land, naast First Automobile Works, Dongfeng Motor Corporation, Chang'an Motors en Chery Automobile.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Veruit de belangrijkste activiteit is SAIC Motor Corporation Limited (SAIC Motor). Dit is het grootste Chinese automobielbedrijf. Het is actief op het gebied van de ontwikkeling, productie en verkoop van motorvoertuigen en onderdelen als zelfstandige producent en in samenwerking met westerse autofabrikanten, zoals Volkswagen AG, General Motors en IVECO.

In 2019 realiseerde het bedrijf een omzet van RMB 826 miljard. De omzetdaling van 6,6% ten opzichte van 2018 was vooral het gevolg van lagere verkopen. Er werden 6,24 miljoen voertuigen verkocht, een daling van 11,5%, maar nog altijd heeft het bedrijf een kwart van de Chinese automobielmarkt in handen. De verkopen bij de joint ventures SAIC-GM-Wuling Automobile en Shanghai General Motors Company daalden met bijna 20%, maar bij SAIC Volkswagen bleef de daling beperkt zo’n 3%. De verkopen van het merk MG in het buitenland verdubbelden bijna naar 138.000 exemplaren. De nettowinst daalde met bijna 30% naar RMB 25,6 miljard. In het eerste kwartaal van 2020 daalden de verkopen met 56%, in heel China was de daling 42%, naar 679.000 exemplaren vooral als een gevolg van de coronacrisis.[1]

De aandelen van de SAIC Motor staan genoteerd op de effectenbeurs van Shanghai (beurscode: 600104).

Bedrijfsonderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Joint-ventures[bewerken | brontekst bewerken]

Dit was de eerste joint venture in China op het gebied van auto's die in oktober 1984 werd opgericht.[2] De auto's worden verkocht onder de merknamen Volkswagen en Skoda.
Deze joint venture is opgericht op 12 juni 1997. SAIC-GM telt acht autofabrieken en vier fabrieken voor aandrijflijnen. De auto's worden verkocht onder de merknamen Buick, Chevrolet en Cadillac.
SAIC-GM-Wuling Automobile Co., Ltd. is opgericht op 18 november 2002. GM heeft een aandelenbelang van 44%, SAIC houdt 50,1% van de aandelen en Guangxi Automobile Group Co. Ltd. (het voormalige Wuling Motors) 5,9%. SAIC-GM-Wuling verkoopt mini-vrachtwagens en minibusjes van het merk Wuling en ook personenwagens met de merknaam Baojun.
  • Shanghai-Sunwin Bus Corporation
  • Shanghai-Huizhong Automotive Manufacturing
  • Shanghai-Xingfu Motorcycle
  • Shanghai-New Holland Agricultural Machinary
  • Shanghai-Pengpu Machinary

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf begon met de productie van voertuigen aan het einde van de 19e eeuw. Vanaf 1978 is het bedrijf sterk gegroeid toen China het economische roer omgooide en een kapitalistisch land werd onder communistische leiding. In hetzelfde jaar werd een joint venture met General Motors opgericht en zes jaar later volgde een vergelijkbare afspraak met Volkswagen. In de periode 2004 tot en met 2010 bezat SAIC een aandelenbelang van 51% in SsangYong van Zuid-Korea. Het had ook 20% van Chery in bezit, maar verkocht dat belang in 2004.

Verder nam SAIC in 2007 de Nanjing Automobile Group over, waardoor het voormalige Rover (Roewe), nu in haar bezit is. In 2004 raakte het betrokken bij het in moeilijkheden verkerende Rover. Na mislukte overnamegesprekken kocht het bedrijf de rechten voor de Rover 75, welke het in 2006 op de markt gaat brengen. Aanvankelijk werd gedacht dat het de merknaam Rover ook kon gaan gebruiken, maar Ford kondigde in september 2006 aan dat ze als eerste rechthebbende op de merknaam het van BMW zouden kopen. SAIC besloot daarop het merk Roewe op te richten.

In 2009 nam SAIC de Britse fabrikant van bestelwagens LDV over.[3] Dit belang werd ondergebracht in SAIC Maxus. In maart 2011 werd bekend dat SAIC bestelauto’s gaat verkopen onder de merknaam Maxus Da Tong, die zijn gebaseerd op de LDV Maxus. In 2016 werden 46.123 voertuigen van het type verkocht, waarvan 7008 buiten de Volksrepubliek China.[4] In 2018 waren de totale verkopen opgelopen tot iets meer dan 125.000 voertuigen.

Verkoopcijfers[bewerken | brontekst bewerken]

De verkoopcijfers van SAIC.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie SAIC Motor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.