Shanghai Automotive Industry Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shanghai Automotive Industry Corporation
Shanghai Automotive Industry Corporation
Hoofdkantoor Vlag van China Shanghai, Volksrepubliek China
Producten Auto's
Portaal  Portaalicoon   Economie

Shanghai Automotive Industry Corporation, dikwijls afgekort tot SAIC (Chinees: 上海汽车工业(集团)总公司; Pinyin: Shànghǎi Qichē Gõngyè (Jítuán) Zǒnggõngsī; of 上汽, Shàngqi) is een in 1958 opgericht Chinees autoconcern. Het is de op een van de vijf grootste autofabrikant van China, naast First Automobile Works, Dongfeng Motor Corporation, Chang'an Motors en Chery Automobile.

SAIC heeft samenwerkingsverbanden met Volkswagen AG en General Motors. Daarnaast nam het in 2007 de Nanjing Automobile Group over, waardoor het voormalige Rover (Roewe), nu in haar bezit is. Sinds 2004 bezit SAIC een belang van 51% in SsangYong. Het had 20% van Chery in bezit, maar verkocht dat in 2004.

Onderdelen[bewerken]

Joint-ventures[bewerken]

  • Shanghai-Sunwin Bus Corporation
  • Shanghai-Huizhong Automotive Manufacturing
  • Shanghai-Xingfu Motorcycle
  • Shanghai-New Holland Agricultural Machinary
  • Shanghai-Pengpu Machinary

Overname Rover[bewerken]

In 2004 raakte het betrokken bij het in moeilijkheden verkerende Rover. Na mislukte overnamegesprekken kocht het bedrijf de rechten voor de Rover 75, welke het in 2006 op de markt gaat brengen. Aanvankelijk werd gedacht dat het de merknaam Rover ook kon gaan gebruiken, maar Ford kondigde in september 2006 aan dat ze als eerste rechthebbende op de merknaam het van BMW zouden kopen. SAIC besloot daarop het merk Roewe op te richten.