Shanghai Automotive Industry Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shanghai Automotive Industry Corporation
Shanghai Automotive Industry Corporation
Shanghai SH760 (1986)
Shanghai SH760 (1986)
Eigenaar 74,3% van de aandelen zijn in staatshanden
Sleutelfiguren Chen Zhixin (president)
Hoofdkantoor Vlag van China Shanghai, Volksrepubliek China
Werknemers 164.000 (2015)
Producten Personen- en vrachtwagens
Omzet CNY 670 miljard (2015)
Winst CNY 27,3 miljard (2015)
Website (en) SAIC Motor
Portaal  Portaalicoon   Economie

Shanghai Automotive Industry Corporation, dikwijls afgekort tot SAIC (Chinees: 上海汽车工业(集团)总公司; Pinyin: Shànghǎi Qichē Gõngyè (Jítuán) Zǒnggõngsī; of 上汽, Shàngqi) is een in 1958 opgericht Chinees autoconcern. Het is een van de vijf grootste autofabrikanten van China, naast First Automobile Works, Dongfeng Motor Corporation, Chang'an Motors en Chery Automobile.

Activiteiten[bewerken]

SAIC Motor is het grootste Chinese automobielbedrijf. Het is actief op het gebied van de ontwikkeling, productie en verkoop van motorvoertuigen en onderdelen als zelfstandige producent en in samenwerking met westerse autofabrikanten, zoals Volkswagen AG, General Motors en IVECO.

In 2015 verkocht het 5,9 miljoen voertuigen, waarvan ongeveer 1 miljoen bedrijfswagens.[1] Bijna alle voertuigen worden in de thuismarkt afgezet en SAIC heeft ongeveer een kwart van de Chinese markt in handen.[1] Het aandeel van de omzet buiten China is ongeveer 2% van het totaal.[1]

De aandelen van de SAIC Motor Corporation Limited (SAIC Motor) staan genoteerd op de effectenbeurs van Shanghai (beurscode: 600104).

Bedrijfsonderdelen[bewerken]

Joint-ventures[bewerken]

  • Shanghai-Sunwin Bus Corporation
  • Shanghai-Huizhong Automotive Manufacturing
  • Shanghai-Xingfu Motorcycle
  • Shanghai-New Holland Agricultural Machinary
  • Shanghai-Pengpu Machinary

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf begon met de productie van voertuigen aan het einde van de 19e eeuw. Vanaf 1978 is het bedrijf sterk gegroeid toen China het economische roer omgooide en een kapitalistisch land werd onder communistische leiding. In hetzelfde jaar werd een joint venture met General Motors opgericht en zes jaar later volgde een vergelijkbare afspraak met Volkswagen. In de periode 2004 tot en met 2010 bezat SAIC een aandelenbelang van 51% in SsangYong van Zuid-Korea. Het had ook 20% van Chery in bezit, maar verkocht dat belang in 2004.

Verder nam SAIC in 2007 de Nanjing Automobile Group over, waardoor het voormalige Rover (Roewe), nu in haar bezit is. In 2004 raakte het betrokken bij het in moeilijkheden verkerende Rover. Na mislukte overnamegesprekken kocht het bedrijf de rechten voor de Rover 75, welke het in 2006 op de markt gaat brengen. Aanvankelijk werd gedacht dat het de merknaam Rover ook kon gaan gebruiken, maar Ford kondigde in september 2006 aan dat ze als eerste rechthebbende op de merknaam het van BMW zouden kopen. SAIC besloot daarop het merk Roewe op te richten.

Externe links[bewerken]