Chinese renminbi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese renminbi
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 人民幣
Vereenvoudigd 人民币
Hanyu pinyin rénmínbì
Oeigoers خەلق پۇلى يۈەنى
Mongools ᠠᠷᠠᠳ ᠤᠨ ᠵᠣᠭᠣᠰ
arad-un ǰoγos
Tibetaans མི་དམངས་ཤོག་དངུལ།
Tibetaans pinyin Mimang Xogngü
Koreaans 런민비
Standaardkantonees IPA: [jɐn mɐn pɐi]
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Yan Man Pai
Weitouhua IPA: [jɐŋ mɐŋ pɐi]
Dapenghua IPA: [jɐn mɐn pɐi]
Hongkong-Hakka IPA: [ŋiːn miːn piː]
Minnanyu Jîn-bîn-pè
Sichuanhua Zjun Min Bie
Zhuang Yinzminz ?
Vietnamees Nhân dân tệ
Letterlijke vertaling volksgeld
Renminbi
Land Volksrepubliek China
Verdeling 1 yuan = 10 jiǎo = 100 fēn
ISO 4217-code CNY
Afkorting of valutateken RMB, ¥
Wisselkoers 1 EUR = 7,409 CNY
1 USD = 6,417 CNY
(25 augustus 2015)
Actuele wisselkoers (en) XE.com
(en) Yahoo Finance
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Chinese renminbi is de officiële valuta van de Volksrepubliek China. "Renminbi" betekent "geld van het volk". Het is een geldig betaalmiddel op het vasteland van China, behalve Hongkong en Macau. Op Hongkong en Macau gebruiken ze respectievelijk de Hongkongse dollar en de pataca.

Uitspraak[bewerken]

De (munt)eenheid van renminbi is yuan (元), in spreektaal meestal kuai (塊 / 块) genoemd. Een yuan is verdeeld in tien jiao (角) of mao (毛 - "veer") in de spreektaal, en een jiao bestaat uit tien fen (分). Fen zijn zo weinig waard dat ze bijna niet gebruikt worden in de steden, behalve in de grote supermarkten.

Taal[bewerken]

Op alle recente munten staat vereenvoudigd Chinees en hanyu pinyin. Op de alle recente bankbiljetten staat vereenvoudigd Chinees, hanyu pinyin, Mongools, Tibetaans, Oeigoers en Zhuangyu.

Munten en biljetten[bewerken]

Renminbi bestaat in munten en papiergeld. Er zijn munten van 1, 2 en 5 fen, van 1, 2, en 5 jiao, en van 1 yuan. De munten van 2 jiao worden bijna niet meer gebruikt.

Briefjes zijn er van 1, 2 en 5 jiao, en van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 yuan. Op de voorkant van alle yuanbiljetten van de recentste serie staat het portret van Mao Zedong, terwijl op de achterkant telkens een bekend Chinees gebouw of landschap staat. Er bestaan ook — heel kleine — briefjes van fen, maar deze worden weinig gebruikt.

Gouden munten zijn (anno 2008): 5, 10, 20, 25, 50, 100, 150, 200, 250, 300, 400, 450, 500, en 1 000 yuan.

Wisselkoers[bewerken]

Koers CNY - USD (van 1981 tot 2015)
Koers CNY - EUR

De renminbi is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Vanaf eind jaren 70 is de Chinese economie snel gegroeid waarbij de export een grote rol speelde. Om de export te stimuleren had het land een zwakke munt nodig en de waarde deprecieerde fors ten opzichte van de dollar. Vanaf 1994 kwam deze depreciatie ten einde en de wisselkoers bleef gedurende 10 jaar stabiel op 8,3 renminbi per dollar. De export groeide en het land kreeg een fors overschot op de handelsbalans. Amerikaanse en Europese economen en politici klaagden over de kunstmatige lage koers en wilden een duurdere renminbi.[1] in juli 2005 kwam er een voorstel in de Amerikaanse Senaat om alle Chinese exportproducten te belasten met een invoerrecht van 27,5% als het land de koers van de renminbi in de komende zes maanden niet laat stijgen.[1] Andere economen geven echter aan dat bijstellen van de koers weinig tot geen effect zal hebben op de Amerikaanse en Europese economieën, omdat bedrijven in dat geval hun toevlucht zouden zoeken naar andere Aziatische landen zoals Thailand en Vietnam.

Onder buitenlandse druk kwam er in 2005 een wijziging in het wisselkoersbeleid. Op 21 juli 2005 heeft de regering de waarde van de munt verhoogd met 2,1% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hierdoor is de koers veranderd van 8,2765 naar 8,1111 en de koers mag schommelen binnen een nauwe marge van 0,3%. In juli 2008 kwam even een einde aan de geleidelijk appreciatie vanwege de kredietcrisis en het negatieve effect op de Chinese export.[2] Vanaf medio 2010 werd het oude beleid weer hersteld. Vanaf juli 2005 tot juni 2013 is de renminbi met 34% duurder geworden versus de dollar en zelfs met 42% al rekening wordt gehouden met de inflatie.[2] Het overschot op de buitenlandse handel is verminderd en ook de toestroom aan de internationale reserves van China is afgenomen. De onderwaardering van de renminbi is hiermee grotendeels verdwenen.[2]

Op 11 augustus 2015 besloten de Chinese financiële autoriteiten de spilkoers van de renminbi te verlagen van 6,11 naar 6,22 voor 1 dollar, een devaluatie van 1,9%.[3] Rond die spilkoers mag de munt nog 2% bewegen. De centrale bank stelde de dagkoers vast, maar dat zal vanaf deze dag ook door de markt gebeuren.[3] Het Internationaal Monetair Fonds heeft positief gereageerd op het laatste besluit.[4] De devaluatie stimuleert de export van Chinese producten. Andere landen kunnen hierdoor in problemen geraken en ook besluiten hun munt te devalueren met een valutaoorlog tot gevolg.[4] Volgens Forbes zal het zo'n vaart niet lopen.[5]

Mogelijke opname in SDR[bewerken]

Vanwege het grote aandeel van China in de internationale handel doet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderzoek naar de mogelijkheid de renminbi op te nemen in het mandje van de Speciale trekkingsrechten (SDR). China had in de periode 2010-2014 een aandeel van 11% in de wereldhandel.[6] In het financiële verkeer wordt de renminbi veel minder gebruikt. Het wordt nog nauwelijks aangehouden in de officiële reserves, er staan weinig internationale obligaties uit in deze valuta en bij de internationale handel wordt het ook weinig gebruikt.[6] Het IMF zal hierover in het najaar van 2016 een besluit nemen. Een eventuele opname in de SDR zal de internationale status van renminbi sterk verhogen.

Zie ook[bewerken]