Chinese renminbi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese renminbi
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 人民幣
Vereenvoudigd 人民币
Hanyu pinyin rénmínbì
Oeigoers خەلق پۇلى يۈەنى
Mongools ᠠᠷᠠᠳ ᠤᠨ ᠵᠣᠭᠣᠰ
arad-un ǰoγos
Tibetaans མི་དམངས་ཤོག་དངུལ།
Tibetaans pinyin Mimang Xogngü
Koreaans 런민비
Standaardkantonees IPA: [jɐn mɐn pɐi]
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Yan Man Pai
Weitouhua IPA: [jɐŋ mɐŋ pɐi]
Dapenghua IPA: [jɐn mɐn pɐi]
Hongkong-Hakka IPA: [ŋiːn miːn piː]
Minnanyu Jîn-bîn-pè
Sichuanhua Zjun Min Bie
Zhuang Yinzminz ?
Vietnamees Nhân dân tệ
Letterlijke vertaling volksgeld
Renminbi
Land Volksrepubliek China
Verdeling 1 yuan = 10 jiǎo = 100 fēn
ISO 4217-code CNY
Afkorting of valutateken RMB, ¥
Wisselkoers 1 EUR = 8,31546 CNY
(27 juli 2014)
Actuele wisselkoers (en) XE.com
(en) Yahoo Finance
Portaal  Portaalicoon   Economie
Koers CNY - EUR.

De Chinese renminbi is de officiële valuta van de Volksrepubliek China. "Renminbi" betekent "geld van het volk". Het is een geldig betaalmiddel op het vasteland van China, behalve Hongkong en Macau. Op Hongkong en Macau gebruiken ze respectievelijk de Hongkongse dollar en de pataca.

De (munt)eenheid van renminbi is yuan (元), in spreektaal meestal kuai (塊 / 块) genoemd. Een yuan is verdeeld in tien jiao (角), mao (毛 - "veer"; tevens de familienaam (geschreven met hetzelfde Chinese karakter) van de zeer bekende 20e-eeuwse staatsman Mao Zedong) in de spreektaal, en een jiao bestaat uit tien fen (分). Fen zijn zo weinig waard dat ze bijna niet gebruikt worden in de steden, behalve in de grote supermarkten.

Renminbi bestaat in munten en papiergeld. Er zijn munten van 1, 2 en 5 fen, van 1, 2, en 5 jiao, en van 1 yuan. Briefjes zijn er van 1, 2 en 5 jiao, en van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 yuan. De munten van 2 jiao worden bijna niet meer gebruikt.

Gouden munten zijn (anno 2008): 5, 10, 20, 25, 50, 100, 150, 200, 250, 300, 400, 450, 500, en 1 000 yuan.

Er bestaan ook — heel kleine — briefjes van fen, maar deze worden weinig gebruikt.

In 2008 gingen er ongeveer 10 yuan in een euro. De yuan is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Amerikaanse en Europese economen en politici klagen echter dat deze koers te laag is, en vragen om een duurdere yuan. Omdat de Chinese regering de yuan goedkoop houdt, wordt het voor China makkelijker goederen te exporteren, wat volgens sommigen nadelig is voor de Europese en Amerikaanse economie. Andere economen geven echter aan dat bijstellen van de koers weinig tot geen effect zal hebben op de Amerikaanse en Europese economieën, omdat bedrijven in dat geval hun toevlucht zouden zoeken naar andere Aziatische landen zoals Thailand en Vietnam.

Sinds 21 juli 2005 heeft de regering de waarde van de munt verhoogd met 2,1% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hierdoor is de koers veranderd van 8,2765 naar 8,1111. De koers mag nu schommelen binnen een marge van 0,3%.

Taal[bewerken]

Op alle recente munten staat vereenvoudigd Chinees en hanyu pinyin. Op de alle recente bankbiljetten staat vereenvoudigd Chinees, hanyu pinyin, Mongools, Tibetaans, Oeigoers en Zhuangyu.

Zie ook[bewerken]