Piet Heinkade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Piet Heinkade
Passagiersterminal Amsterdam

De Piet Heinkade in Amsterdam ligt in het Oostelijk Havengebied. De kade kreeg zijn naam in 1919 en werd vernoemd naar Piet Hein (1577-1629), Nederlands vice-admiraal in dienst van de West-Indische Compagnie. Bekend van de verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628.

Vanaf de jaren negentig is de omgeving van de Piet Heinkade sterk van karakter veranderd. Voordien waren er voornamelijk havenactiviteiten. Er is een brede verkeersweg aangelegd en er zijn diverse nieuwe grote gebouwen verrezen. Belangrijke gebouwen zijn het Muziekgebouw aan 't IJ, de Passagiers Terminal Amsterdam, het Mövenpick Hotel en het Pakhuis De Zwijger. Via de Jan Schaeferbrug wordt de Piet Heinkade verbonden met het Java-eiland. Bij de kruising met de weg naar de Piet Heintunnel staat het beeld Voor de bijen van Frank Mandersloot.

Sinds 2005 rijdt de IJtram (lijn 26) komend vanaf het Centraal Station over de Piet Heinkade. Bij de Passagiers Terminal ligt een eindpunt voor een der tramlijnen komend vanaf het Damrak. Tot 2006 was dit lijn 16, sindsdien lijn 25, maar opgeheven in 2013.

In 2007 en 2008 vond de Uitmarkt plaats in deze omgeving.

Uitmarkt op de Piet Heinkade
Zie de categorie Piet Heinkade, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.