Pixies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pixies
De Pixies in Kansas City, op 1 oktober 2004, links Black Francis, rechts Kim Deal
De Pixies in Kansas City, op 1 oktober 2004, links Black Francis, rechts Kim Deal
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1986 - 1993, 2004- heden
Oorsprong Boston (Verenigde Staten)
Genre(s) Alternatieve rock
Indierock
Label(s) Elektra Records, 4AD, Cooking Vinyl, spinART Records, Artemis
Leden
Zanger; Slaggitarist Black Francis
Leadgitarist Joey Santiago
Drummer David Lovering
Bassiste; Zangeres Paz Lenchantin
Ex-leden
Bassiste; Zangeres Kim Deal (1986-2013)
Bassiste; Zangeres Kim Shattuck (2013)
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Pixies is een Amerikaanse alternatieve rockband uit Boston. Ze waren actief tussen 1986 en 1993, maar zijn in 2004 weer bij elkaar gekomen.

Biografie[bewerken]

De muziek van de Pixies kenmerkt zich door vlijmscherpe gitaarpartijen, manisch-doch-kwetsbare zang en eigenzinnige gitaarriffs die vaker 3 of 5 maten beslaan dan de gebruikelijke 2 of 4. Ook het gebruik van grote dynamiekverschillen is kenmerkend voor het Pixies-geluid; in veel nummers is de basgitaar de enige constante factor, terwijl gitaarpartijen afwisselend een geluidsmuur vormen of volledig ontbreken.

Omdat ze hun platen uitbrachten op het Britse 4AD-label, trokken de Pixies vooral de aandacht van de Britse muziekpers, die in 1987 een ware media-hype rond de band in gang zette. Niet in de laatste plaats vanwege de kwaliteit van het album Surfer Rosa, sloeg de rage ook over op Nederlandse liefhebbers van 'alternatieve' muziek. Tijdens hun eerste Nederlandse tournee, samen met Throwing Muses, werden ze prompt tot hoofdact gebombardeerd en sindsdien zijn de Pixies in Nederland en Groot-Brittannië publiekslievelingen gebleven. Voorman Black Francis/Frank Black is zelfs van mening dat Nederland de eerste plaats is waar de Pixies het werkelijk hebben gemaakt.[1]

Pas sinds Nirvana-hoofdman Kurt Cobain in een interview vertelde dat de hit Smells Like Teen Spirit een vergeefse poging was om Gouge Away van de Pixies na te doen, wordt de groep ook in de VS als toonaangevend beschouwd. Frank Black had ondertussen de band, per fax, al opgeheven.[bron?]

In 2003, na solo- en zijcarrières van zanger-gitarist Black Francis met Frank Black and the Catholics en bassiste/zangeres Kim Deal met The Breeders en The Amps werd de band opnieuw opgericht voor een reünietournee. In november 2011 werd een (voorlopig) eind aan de concertreeks gemaakt.

In juni 2013 verliet Kim Deal de band. Kort daarop bracht de groep het liedje Bagboy uit, het eerste nummer in tien jaar en de voorloper van de nieuwe plaat EP-1. Kim Shattuck (ex-The Muffs en ex-The Pandoras) verving Kim Deal op bas en zang tijdens de nieuwe tournee, die in september begon in LA. Na amper twee maanden verliet Kim Shattuck de band en werd ze vervangen door Paz Lenchantin.[2]

In april 2014 werd voor de eerste keer in bijna 23 jaar een nieuw album uitgegeven genaamd Indie Cindy. Het is het eerste album zonder Deal.

Bezetting[bewerken]

Discografie[bewerken]

Studioalbums[bewerken]

Overige albums[bewerken]

  • Death to the Pixies 1987-1991 (1997) - Compilatie. Ook als dubbel-cd verkrijgbaar waarbij de tweede cd liveopnamen bevat.
  • Pixies at the BBC (1998) - Live
  • Complete B-Sides (2001)
  • Wave of Mutilation - Best of Pixies (2004) - Compilatie

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop muziek-dvd top 10/20 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Best of the Pixies 2004 15-05-2004 2 6
Sell out - 2004 reunion tour 2005 15-10-2005 5 2

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. The Sun
  2. De Morgen