The Breeders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Breeders
The Breeders in 2008
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1988 - heden
Oorsprong Dayton (Ohio) (Verenigde Staten)
Genre(s) Alternatieve rock
Indierock
Label(s) Elektra Records, 4AD
Verwante acts Pixies, Throwing Muses, The Amps, Tanya Donelly
Bezetting
Huidige leden Kim Deal
Kelley Deal
Jose Medeles
Mando Lopez
Cheryl Lyndsey
Oud-leden Tanya Donelly
Josephine Wiggs
Jim MacPherson
Carrie Bradley
Richard Presley
Nate Farley
Britt Walford
Jon Mattock
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Breeders is een Amerikaanse indierockband, opgericht door Kim Deal en Tanya Donelly. Aanvankelijk speelden ze vooral covers van countrynummers. Begin jaren tachtig hield de band op te bestaan, maar aan het eind van hetzelfde decennium (in 1988) werd de band als "tijdelijk project" nieuw leven ingeblazen door Kim Deal, die basgitaar speelde bij Pixies, en Tanya Donelly, gitariste van de Throwing Muses. Toen deze beide bands minder actief werden, werden The Breeders belangrijker voor beide artiesten. In 1989 stuurden ze een demo op (waaraan drummer Mickey Bones en violiste Carrie Bradley hadden meegewerkt) naar Ivo Watts-Russell van platenmaatschappij 4AD. Deze was onmiddellijk enthousiast en bood de dames een contract aan. Hun eerste cd Pod werd opgenomen door Steve Albini in Edinburgh, en werd in 1990 uitgebracht. De inbreng van Kim Deal is duidelijk hoorbaar, maar bassiste Josephine Wiggs en drummer Britt Walford (drummer van Slint en op de cd-hoes genoemd als Shannon Doughton) dragen bij aan het bandgeluid.

In 1992 nam de band de ep Safari op, waar vier nummers op stonden. Pixies waren inmiddels uit elkaar, en Tanya Donelly besloot de band te verlaten voor een eigen project: de band Belly. Kim Deal besloot haar tweelingzus Kelley bij de band te halen als gitariste. Voor het derde album Last Splash werd drummer Jim McPherson gecontracteerd. Dit album bracht een hit voort: het nummer Cannonball. In Groot-Brittannië haalde het nummer de tweede plaats in de hitlijsten, in Nederland kwam het niet verder dan de tipparade. In de alternatieve hitlijsten scoorde het nummer echter wel zeer hoog. De gevolgen bleven niet uit: the Breeders traden op in de voorprogramma's van grote namen als onder meer Nirvana.

In 1995 verliet Kelley Deal de band vanwege een drugsprobleem. Kim Deal begon tijdelijke projecten als The Amps, waarmee ze de cd Pacer uitbracht, dat gelijkwaardig klinkt als de Breeders cd's. Een van de nummers op de cd werd geschreven door Robert Pollard, de zanger van Guided by Voices, die ook de gitaarpartij voor zijn rekening nam. Nadat Kelley Deal was afgekickt begon ze de projecten Kelley Deal 6000 en Last Hard Men.

Gedurende de jaren negentig bleef de geruchtenstroom over een hereniging van de Breeders continu op gang. In 2001 was het inderdaad zover en gingen de gezusters weer de studio in (cd Title TK) en op tournee. De verkoopaantallen van dit derde album vielen echter tegen, en de platenmaatschappij (inmiddels Warner) kondigde plannen aan om het contract met de band te verbreken. In de lente van 2008 brachten ze de cd Mountain Battles uit, en toerden ze opnieuw door Europa.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Datum uitgebracht Platenmaatschappij
Pod 1990 4AD/Elektra Records
Last Splash 1993 4AD/Elektra Records
Live in Stockholm 1994 1995 Breeders
Title TK 2002 4AD/Elektra Records
Mountain Battles 2008 4AD/Elektra Records
All Nerve 2018 4AD/Elektra Records

Ep's[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Datum uitgebracht Platenmaatschappij
Safari 1992 4AD/Elektra Records
Head to Toe 1994 4AD
Fate to Fatal 2009 Period Music

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Album Label
1993 "Cannonball" Last Splash 4AD/Elektra Records
1993 "Divine Hammer Last Splash 4AD/Elektra Records
1994 "Saints" Last Splash 4AD/Elektra Records
2002 "Off You" Title TK 4AD
2002 "Huffer" Title TK 4AD
2002 "Son of Three" Title TK 4AD
2008 "Bang On" Mountain Battles 4AD
2008 "We're Gonna Rise" Mountain Battles 4AD
2008 "Walk It Off" Mountain Battles 4AD
2017 "Wait in the Car" All Nerve 4AD

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]