Paradox (Tilburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PopParadox.JPG

Paradox is een muziekpodium in de Tilburgse Telegraafstraat (stadsdeel Binnenstad) voor blues, jazz, wereld-, experimentele en geïmproviseerde muziek, van zowel amateurs als professionele muzikanten en muziekgroepen.

Paradox werd in 1985 opgericht door een aantal Tilburgse jazzmuzikanten, waaronder Niko Langenhuijsen en Henk Koekkoek. Zij wilden een podium voor muziek die weinig aandacht krijgt in het mainstreamcircuit. In de statuten van Paradox is opgenomen dat iedere soort, niet direct commerciële, muziek er altijd welkom moet zijn en dat de stichting geen winstoogmerk heeft. Paradox is eigendom van de Stichting Bevordering Muziekimprovisatie (SBM).

Paradox maakt deel uit van het Kunstenplan 2005 - 2008 van het Ministerie van OCW, de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Tilburg. Het podium wordt verder gesteund door het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten (FPPM) en de Noord-Brabantse muziekstichting BraM.

Culturele muziekevenementen[bewerken]

Naast een 'gewone' muziekagenda, organiseert Paradox soms ook speciale projecten en festivals. Bijvoorbeeld het Accordeonfestival, het Jiddiesj Festival, Incubate en Stranger than Paranoia. Het podium staat ook open voor overlappende disciplines, zoals theater, dans, film en video. Als die projecten maar met muziek te maken hebben (hoewel poëzie ook op het programma voorkomt).

De podiumorganisatie werkt zo veel mogelijk samen met andere culturele instellingen in Tilburg en omstreken, zoals met bijvoorbeeld popcentrum 013, het Fontys Conservatorium, Concertzaal Tilburg, theater De NWE Vorst en stichting BraM.

Historie[bewerken]

Het muziekpodium van de stichting Paradox in de Willem-II straat is een organische voortzetting van de (moderne-) jazz traditie die begonnen was in cafe Paradoks, op de hoek met de Poststraat. Paradoks, ging in 1975 van start, maar dat was in zijn mogelijkheden beperkt vanwege de geluidshinder. Op 27 september 1984 werd in Paradoks het laatste concert gehouden. Op 12 oktober 1979 was echter al was een Stichting ter bevordering van de Geïmproviseerde Muziek opgericht, die met succes naar een nieuw onderkomen zocht.[1]

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]