alt-J

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
alt-J
alt-J in 2013
Achtergrondinformatie
Ook bekend als Films
Daljit Dhaliwal
Jaren actief 2008 - heden
Oorsprong Leeds, Engeland
Genre(s) Folkstep
Indierock, art rock, alternatieve rock, folkrock
Label(s) Infectious Records
Canvasback Records
Manager East City Management
Leden
Leadzanger, gitarist Joe Newman
Toetsenist Gus Unger-Hamilton
Percussionist Thom Green
Oud-leden
Basgitarist Gwil Sainsbury
Basgitarist (Live) Cameron Knight
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

alt-J (Δ, eerder bekend als Films) is een Britse indierockband uit Leeds, gevormd door frontman Joe Newman, Gwil Sainsbury, Gus Unger-Hamilton en Thom Green. De vier leden ontmoetten elkaar op de Universiteit van Leeds, en in 2008 werd de band opgericht. Met hun debuutalbum An Awesome Wave wonnen ze de Mercury Prize. Op 22 september 2014 kwam het tweede album This Is All Yours uit. In juni 2017 brachten ze hun derde album Relaxer uit.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

alt-J werd gevormd toen Gwil Sainsbury (gitarist/bassist), Joe Newman (gitaar/zang), Gus Unger-Hamilton (keyboards) en Thom Green (drums) elkaar in 2007 ontmoetten op de Universiteit van Leeds. Na hun afstuderen verhuisden ze naar Cambridge waarna zij het debuutalbum opnamen in Brixton. Gus studeerde Engelse literatuur, de andere drie Schone kunsten.

Al in hun tweede studiejaar toonde Joe aan Gwil een aantal van zijn eigen nummers die geïnspireerd waren door het gitaarspel van zijn vader en hallucinogenen. Het tweetal begon met opnamen in hun slaapkamer waarbij Gwil optrad als producent met het computerprogramma GarageBand. De band repeteerde twee jaar voordat er een deal met Infectious Records in 2011 tot stand kwam.

Naam van de band[bewerken | brontekst bewerken]

Het symbool "Δ" wordt in dit geval niet als "delta" uitgesproken, maar als "alt-J". Dit is namelijk op het toetsenbord van een Apple-computer de toetsencombinatie om de Griekse letter delta (Δ) te genereren. Gwil Sainsbury merkte op: "In wiskundige vergelijkingen wordt het teken gebruikt om veranderingen in de helling van de lijn aan te duiden". De band kwam op deze nieuwe naam vanwege het keerpunt/veranderingen in hun leven. Voorheen kende men hen als "Daljit Dhaliwal" of "Films".

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste muziekuitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Hun gelijknamige eerste 4-track-ep "Δ" werd opgenomen met producer Charlie Andrew in Londen en bevat de nummers Breezeblocks, Hand-Made, Matilda en Tessellate. Een singletje op vinyl met Bloodflood en Tessellate werd uitgebracht door het muziekmagazine "Loud And Quiet" in oktober 2011.

De eerste uitgave voor "Infectious Records" was op 25 mei 2012 met een driehoekig gevormde grammofoonplaat met Matilda en Fitzpleasure gevolgd door Breezeblocks als voorschot op hun eerste album "An Awesome Wave". Hiermee tekent de groep voor een mix van folk en alternatieve rock die enigszins kan worden vergeleken met Hot Chip, Wild Beasts en Everything Everything.

An Awesome Wave en tour[bewerken | brontekst bewerken]

Het debuutalbum An Awesome Wave is wat ingewikkelder en bevat meerdere muziekgenres en uitingen als folk, roffelende bas, aanstekelijke pop, hiphop-beats, triphopsferen, indierock, zware elektronische riffs en dit alles verweven met hartverscheurende intieme teksten, doorspekt met filmische en literaire verwijzingen naar The Good, the Bad and the Ugly, Luc Besson's Leon: The Professional (Matilda en archieftrack Léon) en Maurice Sendaks Max en de Maximonsters (Breezeblocks[1]).

alt-J ondersteunde de Wild Beasts in april 2012 en begon een tournee in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Deze begon op 24 mei 2012 bij de “The Academy” in Dublin en eindigde op 1 juni. De band speelde op een groot aantal festivals in de zomer van 2012, zoals in Groot-Brittannië: Latitude, Tramlines, Bestival, Reading en Leeds Festivals, End Of The Road, Milhões de Festa, T in the Park en Green Man. In België Pukkelpop en Rock Werchter en in Nederland zowel Lowlands als Into The Great Wide Open op Vlieland.

In de zomer van 2013 trad alt-J op op het nieuwe Best Kept Secret Festival in Hilvarenbeek.

This Is All Yours[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2014 kondigde de band via Twitter en later ook uitgebreider via Facebook aan dat Sainsbury de band zou verlaten om persoonlijke redenen. De vier zouden nog steeds goede vrienden zijn en de drie anderen steunen Sainsbury volledig in zijn keuze. De band gaat verder als een trio.

Op 9 juni 2014 kondigden ze aan dat hun tweede album This Is All Yours op 22 september uitgebracht zou worden. Voorafgaande aan de release werden er drie singles uitgebracht, Hunger of the Pine, Left Hand Free en Every Other Freckle.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

  • An Awesome Wave (2012)
  • This Is All Yours (2014)
  • Relaxer (2017)
  • The Dream (2022)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In alle coverafbeeldingen van albums en singles van alt-J van het eerste album An Awesome Wave zit op een bepaalde manier het deltateken verweven:
    • De vorm van de rots op Matilda/Fitzpleasure lijkt op een delta;
    • In de cover van Breezeblocks zit een niet duidelijk zichtbare gekleurde delta verweven;
    • Bij Tessellate staat een delta op de vleugel van het vliegtuig;
    • Op de cover van Something Good is het de manier waarop de planten staan;
    • Op de afbeelding van Dissolve Me liggen er delta's op de tong;
    • De cover van het album An Awesome Wave toont een rivierdelta.
  • De eerdere (snel aangepaste) naam van de band, "Daljit Dhaliwal", verwijst naar een echt bestaande persoon.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Alt-J.