Pukkelpop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pukkelpop
Optreden van Editors op Pukkelpop 2007
Optreden van Editors op Pukkelpop 2007
Algemene informatie
Datum Tweede helft van augustus
Locatie Vlag van België Kiewit, Hasselt, België
Duur 3 dagen
Genre(s) Alternatief, dance, elektronisch, hiphop, heavy metal, indie, punk
Organisator Chokri Mahassine
Edities
Eerste editie 1985
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Pukkelpop is een jaarlijks terugkerend Belgisch muziekfestival in Kiewit, Hasselt. Het festival vindt traditioneel plaats in de tweede helft van augustus en duurde tot 2014 drie dagen. In 2015 werd het een vierdaags festival.

Festivalgeschiedenis en opzet[bewerken]

De eerste editie van Pukkelpop vond plaats in 1985. Het festival boekt een variatie van internationale wereldacts en regionale acts. Pukkelpop stelt een brede programmering samen op een achttal podia: de Main Stage, Marquee, Dance Hall, Boiler Room, The Shelter, Club, Chateau (na 2011 Castello genoemd) en sinds 2004 de Wablief?!-tent. Het laatste podium is ontstaan in samenwerking met het Zuid-Afrikaanse Oppikoppifestival. Tegenover de festivalweide (aan de andere kant van de Kempische Steenweg) is er een gratis camping met een capaciteit van 40.000 personen.

De organisatie is sinds het begin in handen van de Humanistische Jongeren van Leopoldsburg, met als uithangbord Chokri Mahassine. Pukkelpop haalde al enkele jaren gemiddeld 130.000 bezoekers, maar vanaf 2009 groeit het bezoekersaantal tot 180.000 bezoekers. Het is daarmee een van de grootste muziekfestivals van de Benelux.

In 2008 en 2009 organiseerde Pukkelpop Polsslag. Dit indoorfestival, met gemiddeld ruim 10.000 bezoekers, werd in het voorjaar georganiseerd in de Grenslandhallen van Hasselt.

Als geluidstechnicus was Michael Been bij een optreden van de Black Rebel Motorcycle Club op 19 augustus 2010 aanwezig op het festival. Enkele uren na het concert kreeg Been backstage een hartaanval. Hij werd overgebracht naar het Salvator Ziekenhuis in Hasselt, waar hij overleed.[1] Op 20 augustus van datzelfde jaar maakte Charles Haddon, de 22-jarige zanger van de band Ou Est Le Swimming Pool, een eind aan zijn leven op de artiestenparkeerplaats van het festival.[2]

Medio februari 2011 raakte bekend dat de Stad Hasselt de pukkelpopweide zal aankopen voor 2,6 miljoen euro.[3]

Noodweer op Pukkelpop[bewerken]

Pukkelpop 2011[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Noodweer tijdens Pukkelpop 2011 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De editie van 2011 startte op 18 augustus met hoge temperaturen en veel zon, maar dit weer sloeg in de avond om.[4] Vanaf zes uur 's avonds werd het festivalterrein geteisterd door noodweer, waarbij meerdere doden vielen en rond 140 gewonden.[5][6] Over het aantal doden bestond in eerste instantie onduidelijkheid, er was sprake van drie en later van vijf doden, maar uiteindelijk werd dat aantal bijgesteld naar vier. Onder de gewonden waren zes Nederlanders.[7] Na deze gebeurtenis heeft de organisatie besloten het festival voor de rest van het weekend stop te zetten.[8] Een van de gewonden overleed bijna een week na het drama in het ziekenhuis waarmee het totaal aantal doden op vijf kwam.[9] Het was een tijd onduidelijk of er een volgende editie kwam, maar op 13 november 2011 werd bekendgemaakt dat het festival zou blijven doorgaan.

Pukkelpop 2014[bewerken]

Op 12 augustus 2014, twee dagen voor de start van het festival, stortte de Club-tent in ten gevolge van een korte maar hevige storm. Er vielen geen gewonden.[10]

Artiesten en acts op Pukkelpop[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van optredens op Pukkelpop voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe links[bewerken]