Progressivisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Politieke ideologieën
Dit artikel is een deel van

de reeks over politiek

Ideologie

Anarchisme
Christendemocratie
Communisme
Communitarisme
Conservatief-liberalisme
Conservatisme
Ecologisme
Fascisme
Franquisme
Feminisme
Islamisme
Klassiek liberalisme
Liberalisme
Libertarisme
Linksnationalisme
Nationalisme
Pan-nationalisme
Progressief liberalisme
Nationaalsocialisme
Neoliberalisme
Sociaaldemocratie
Socialisme

Portaal  Portaalicoon  Politiek
In Nederland bevinden de progressieve partijen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 volgens André Krouwel aan de bovenkant van de figuur

Progressivisme is een politieke stroming die gebaseerd is op progressie (vooruitgang). Het wordt dikwijls beschouwd als de tegenhanger van conservatisme, een stroming die juist gericht is op conservatie (behoud).

Nederlands progressivisme[bewerken]

In Nederland wordt progressivisme dikwijls geassocieerd met politiek links. Hoewel organisaties zelden zuiver progressief zijn, komt progressivisme redelijk vaak voor in combinatie met de sociaaldemocratie. Een organisatie die zowel progressieve als sociaaldemocratische ideeën heeft wordt aangeduid met de term sociaal-progressief.

Een Nederlandse politieke partij die kan worden gezien als sociaal-progressief is de Socialistische Partij. Ook de Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren kunnen als sociaal-progressief worden gezien.

GroenLinks werd in het verleden ook als een sociaal-progressieve partij gezien. De voormalig politiek leider, Femke Halsema, legde echter sterk de nadruk op de liberale stroming binnen haar partij, waarna de partij haar sociaal-progressieve kant verloor en in het politieke spectrum naar rechts opschoof.

Hoewel het liberalisme in Nederland veelal wordt gekenmerkt door 'rechts' en 'conservatief' worden partijen als GroenLinks, maar ook D66 gezien als liberaal met een progressieve kant.

Progressief wordt in Nederland ook gebruikt om een samenwerking tussen linkse partijen te beschrijven zoals de progressieve samenwerking in Nederland in de jaren zeventig.

Amerikaans progressivisme[bewerken]

Amerikaans progressivisme is een beweging die het actiefst was tussen 1890 en 1915 in de Verenigde Staten. In een Amerikaans-progressieve visie wordt een samenleving voorgesteld als een liefhebbende en verantwoordelijke familie, waarin de maatschappij echt om elkaar geeft en niet alleen om zichzelf. Men wordt ook geacht verantwoordelijk en sterk voor elkaar te zijn.

Zes basisbegrippen[bewerken]

 1. Eerlijke overheid
  Dit begrip gaat over wat burgers en de overheid voor elkaar moeten doen. Werk je hard, doe je alles volgens de regels en dien je, je familie, gemeenschap en je land; dan hoort de overheid voor jou een goed bestaan te regelen, met veiligheid, vrijheid en de mogelijkheid om jezelf te ontplooien
 2. Politieke gelijkheid
  Er moet alles aan gedaan worden om politieke gelijkheid te garanderen en te vermijden dat sommige mensen politiek te veel macht krijgen
 3. Democratie
  Een grote inbreng van het volk. Zo min mogelijk concentraties van politieke, bedrijfs- of mediamacht. Journalistieke standaarden moeten hoog zijn. Veel investeringen in publieke scholing. Bedrijven horen zowel onder aandeelhouders controle te zijn, als onder de controle van consumenten
 4. Een overheid die een betere toekomst biedt
  De overheid moet doen wat de toekomst nodig heeft of wat er in de toekomst nodig is. Ook horen zij te zorgen voor zaken die de particuliere sector niet kan maken of niet efficiënt maakt. De overheid moet democratie, vrijheid, een goed milieu, welvaart, een goed gezondheidsniveau, minder misdaad, meer waarde in het leven en het beheren en bouwen van publieke infrastructuur promoten en ervoor zorgen
 5. Een buitenlands beleid dat gebaseerd is op waarde
  De overheid moet dezelfde waarden die zij voor het binnenlandse beleid, ook toepassen op het buitenlandse beleid (in hoeverre dit mogelijk is)
 6. Bedrijven die ethisch zaken doen
  Bedrijven moet als doel instellen dat zij naast het verdienen van geld ook de maatschappij goed moeten doen

Actueel[bewerken]

In de Verenigde Staten is de term progressief weer erg actueel. Voorheen werden linkse politici altijd aangeduid als liberaal en werden rechts georiënteerde politici aangeduid als conservatief. Echter, steeds meer mensen splitsen de linkse groepering nu in twee groepen; de liberalen en de progressieven. Voorbeelden van liberalen zijn: John Kerry, Al Gore en de Democratische Partij. Ralph Nader en de Green Party zijn voorbeelden van progressieve linksgeoriënteerde politici.