André Krouwel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een replica van André Krouwels model van de Nederlandse politieke ruimte tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

André Krouwel (Vianen, 3 november 1964) is een Nederlands politicoloog, als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling politicologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Krouwel leidt ook het Centre for Internet, Democracy and Elections Amsterdam (IDEA)[1] dat hij heeft opgericht, met als doel vanuit de (politieke) wetenschap maatschappelijk relevante toepassingen te ontwikkelen.

Biografie[bewerken]

Krouwel studeerde vanaf 1985 Politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde aan diezelfde universiteit in 1999 op een onderzoek naar de veranderende rol van politieke partijen in Europese democratieën in de periode 1945-1990. Daarnaast is hij geïnteresseerd in de opkomst (en ondergang) van nieuwe politieke partijen en politieke 'entrepreneurs', vanuit zowel politiek-sociologisch als neo-institutioneel perspectief. Krouwel was acht jaar deelraadslid voor de PvdA in Amsterdam.

Kieskompas[bewerken]

In 2006 ontwikkelde Krouwel in samenwerking met het dagblad Trouw het Kieskompas, een hulpmiddel op het internet voor Nederlandse stemmers bij het maken van een politieke keuze. Het Kieskompas is een alternatief voor de Stemwijzer. Naast de Nederlandse parlementsverkiezing van 2006 is het kieskompas ingezet bij de Belgische parlementsverkiezingen van 2007, de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008, de Israëlische parlementsverkiezingen van 2009, de Europese verkiezingen van 2009 (alle 27 EU landen) en de Portugese parlementsverkiezingen van 2009. Krouwel heeft met Kieskompas ook websites ontwikkeld voor de parlementsverkiezingen in Canada, Egypte, Marokko, Tunesië en Zweden. Samen met de Parijse universiteit SciencePo is een website ontwikkeld voor de Franse presidentsverkiezingen, en zijn kieskompassen in de maak voor presidentsverkiezingen in Mexico en Egypte (in samenwerking met RNW). Het kieskompas was ook te gebruiken bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen.

In 2006 won hij samen met Bas de Vries voor het ontwikkelen van het Kieskompas De Tegel, de Nederlandse prijs voor journalistiek.

Op 5 februari 2010 publiceerde dagblad Trouw op basis van onderzoek door het Kieskompas dat het CDA lokaal opschuift naar rechts.[2]