Humanistische Jongeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Humanistische Jongeren
Logo
Afkorting Hujo
Ontstaansdatum 1954[1]
Voorzitter Hannes Develter
Hoofdkantoor Antwerpen, Gent
Land België
Internationaal lidmaatschap International Humanist and Ethical Youth Organisation[2]
Type vereniging vereniging zonder winstoogmerk
Website https://www.hujo.be/

De Humanistische Jongeren (Hujo) is een vrijzinnige humanistische jeugdbeweging in Vlaanderen en Brussel. De hoofdzetel is gevestigd te Antwerpen.

De organisatie maakt deel uit van de deMens.nu, het netwerk van humanistische verenigingen.[3] De vrijwilligers van Hujo spelen daarnaast een belangrijke rol in de organisatie van Pukkelpop. De organisatie organiseert landelijke kampen voor jongeren tussen 6 en 16 jaar, organiseert animator-, hoofdanimator- en instructeurscursussen, biedt ondersteuning aan diverse lokale groepen en organiseert regionale projecten.

Sinds 2014 organiseert Hujo in samenwerking met Digimores mee de Digimores Debatwedstrijd, een debatwedstrijd voor Vlaamse Jongeren uit de derde graad secundair onderwijs. Deze debatwedstrijd werd in 2020 herwerkt naar 'De Vlaamse Debatwedstrijd'.

De baseline van Hujo is 'Eigenzinnig Jong', een verwijzing naar de vrijzinnigheid en het kritische karakter van de organisatie (eigenzinnig) en jeugdwerk (jong).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste afdeling - toen nog Humanistisch StudentenVerbond (HSV) - werd opgericht te Gent omstreeks 1954 op initiatief van hoogleraar Lucien De Coninck, kort daarop volgden afdelingen in allerlei grote Vlaamse steden.[1]

Bekende (oud-)leden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]