Katholieke Landelijke Jeugd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Katholieke Landelijke jeugd (KLJ) is een katholieke jeugd- en jongerenbeweging in België. De KLJ telt in Vlaanderen 314 afdelingen, die samen meer dan 26.000 leden bij elkaar brengen. De werking wordt waargemaakt door 3500 bestuursleden. KLJ is ook actief in de Oostkantons en telt daar 28 afdelingen die samen 1600 leden hebben waarvan er 300 bestuurslid zijn.

De KLJ richt zich tot alle jongens en meisjes van 6 tot 35 jaar. In de KLJ wordt gewerkt met vijf leeftijdsgroepen : de -9, -12, de -16, de +16 en +20. Meestal is de KLJ voor jongeren vanaf 16 (vierde middelbaar).

De afdelingen zijn vrij om afhankelijk van de plaatselijke situatie andere opsplitsingen te maken. Wel wordt ernaar gestreefd om in elke afdeling een +16 werking op te zetten. Iedere afdeling bepaalt zelf wanneer en hoe vaak ze samenkomt. De werking van de KLJ situeert zich duidelijk in de vrije tijd. Voor een groot deel zijn het ontspannende activiteiten, al is de KLJ meer dan een sport- of hobbyclub. In de KLJ kunnen kinderen en jongeren op een eigen manier bezig zijn met de dingen die voor hen belangrijk zijn. Samen zoeken ze naar antwoorden op hun vragen, discussiëren ze over wat goed en slecht is en leren ze zo samen ontdekken waar er grenzen liggen en welke waarden nog echt belangrijk zijn.

In KLJ is er naast de jeugd- en jongerenwerking ook nog een heel andere tak, namelijk de Groene Kring. Deze deeltak van de KLJ verenigt zo'n 3900 jonge boeren en tuinders.

In Vlaanderen is KLJ niet de enige beweging die mensen van het platteland verenigt. Er is ook nog het Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen (KVLV), de Landelijke Gilden (LG) en de Landelijke Rijvereniging (LRV). Samen vormen deze vier bewegingen de Landelijke Beweging. Al deze bewegingen waren tot voor kort vooral bekend onder de naam van hun koepelorganisatie: de Boerenbond.

In Nederland bestaat een gelijkaardige organisatie, de Katholieke Plattelands Jongeren.

Externe link[bewerken]