FOS Open Scouting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo scouting
Drapeau de la Belgique
Scouting in België - (categorie)
Federaties lid van GSB
Vlaanderen
Scouts en Gidsen Vlaanderen
FOS Open Scouting

Franstalig België
Les Scouts -
Fédération des Scouts Baden-Powell de Belgique
(ook in de Duitstalige Gemeenschap)
Guides Catholiques de Belgique (ook in de Duitstalige Gemeenschap)
Les Scouts et Guides Pluralistes

Federatie lid van de UIGSE

Europascouts - België /
Scouts d’Europe - Belgique

Logo scouting Portaal Scouting

FOS Open Scouting is de vereniging van de pluralistische scouts en gidsen van Vlaanderen. De Waalse tegenhanger heet Les Scouts & Guides Pluralistes.

FOS Open Scouting is een van de 5 scouts- en gidsenfederaties van België en is een actief-pluralistische, internationaal gerichte scouts- en gidsenbeweging voor alle kinderen en jongeren vanaf 6 jaar. De federatie telt ongeveer 9500 leden verdeeld over 52 eenheden.

Structuur van de federatie[bewerken]

De federaal verantwoordelijke (FV) is de pedagogisch eindverantwoordelijke van de beweging. De eenheden worden, anders dan bij Scouts en Gidsen Vlaanderen niet onderverdeeld in gouwen, dit omwille van de veel kleinere omvang van FOS Open Scouting die een meer rechtstreekse participatie mogelijk maakt. Eenheidsleiding wordt wel regelmatig uitgenodigd op provinciale (A)EL-netwerken, waar vooral ervaring uitgewisseld wordt.

Officiële structuur van een eenheid[bewerken]

FOS Open Scouting stelt volgende structuur voor aan zijn eenheden. Iedere eenheid heeft de mogelijkheid van deze officiële richtlijn af te stappen.

Leeftijd Jongens/Meisjes
6 tot en met 7 jaar Bevers - Zeehonden
8 tot en met 10 jaar Welpen
11 tot en met 13 jaar Jongverkenners/Jonggidsen (Jong-Givers) - Aspiranten
14 tot en met 15 jaar Verkenners/Gidsen (Givers) - Juniors
16 tot en met 17 jaar Seniors
18 jaar en ouder Leiding of Stam

Stam[bewerken]

De leider of leidster die na enkele jaren meedraaien niet meer voldoende tijd vindt om elke week weer actief te zijn, kan in de Stam stappen. Ook sommige Seniors kiezen er bewust voor. Daarom hebben vele groepen binnen Open Scouting een Stamwerking: een tak als een ander, maar met een beperkter engagement en een eigen ritme. De activiteiten op maat hebben net dat ietsje meer en worden door de leiding ondersteund. Met een Stamwerking, goed afgestemd op de rest van de eenheid, gaat bovendien moeizaam opgedane expertise niet verloren, b.v. over grote activiteiten en kampen of de bouw van een lokaal.

Eenheidsleiding[bewerken]

Iedere eenheid heeft één of meerdere eindverantwoordelijken, de eenheidsleiding. Zij staan meestal in voor administratieve taken en de dagelijkse leiding van de eenheid.

Externe link[bewerken]