Jeugdbond voor Natuur en Milieu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Jeugdbond voor Natuur en Milieu (ook wel JNM) is een Vlaamse en Brusselse jeugdbeweging voor en door jeugd en jongeren van 7 tot en met 26 jaar, die geïnteresseerd zijn in alles wat met natuur en milieu te maken heeft.

De organisatie is ontstaan in 1983, uit een fusie van de Wielewaaljongeren en de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie (BJN), die weer ontstond uit de Belgische afdeling van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN). Tot januari 2005 was de JNM voluit Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming. Het weglaten van 'studie' en 'bescherming' moest ervoor zorgen dat mensen zich minder vlug laten afschrikken door de naam en het laat ook direct weten dat de JNM om meer dan alleen 'studie' en 'bescherming' gaat.

Algemeen[bewerken]

JNM werkt op lokaal niveau, met meer dan 50 autonome afdelingen in Vlaanderen en Brussel. De bond heeft ook een overkoepelend nationaal platform, waar ook activiteiten kunnen worden georganiseerd. JNM houdt elke zomer voor alle leden een 40-tal kampen waar de jongeren zich kunnen uitleven in de natuur, natuur bestuderen, bewerken of actie voeren voor een beter leefmilieu. In het midden van deze kampenzomer valt ook het Zomercongres, waarmee de Nationale koepel haar werkjaar afsluit en waarop een nieuw hoofdbestuur wordt gekozen.

JNM is als milieubeweging lid van Bond Beter Leefmilieu (BBL), de koepelvereniging voor alle milieuorganisaties in Vlaanderen en Brussel. Als jeugdwerkorganisatie is JNM lid van de Ambrassade, bureau voor jonge zaken en koepelvereniging van het Vlaamse jeugdwerk. JNM heeft ook een zeer sterke samenwerking met Natuurpunt.

De Nederlandse tegenhangers van de JNM zijn voor wat betreft natuurstudie de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) en de Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie (JNM), en voor wat betreft natuurbeheer en milieueducatie voor en door jongeren Woesteland.

Bekende oud-jeugdbonders van JNM of voorlopers[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]