Cartoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De groei van democratie, 1917
Willem V van Oranje-Nassau (als Cupido) droomt over vele hoogzwangere vrouwen, 1796

Een cartoon of spotprent is een humoristische tekening. Dit kan bijvoorbeeld een karikatuur van een bekend persoon, een persiflage van een actuele situatie of simpelweg een afbeelding van een komische situatie zijn.

Het woord lijkt afgeleid van een tekening op een hard stuk papier, in het Frans "carton", in het Italiaans "cartone" en in het Nederlands "karton".[1][2]

Veel kranten en tijdschriften publiceren cartoons. In kranten gaat het vooral om politieke spotprenten.

Het woord voor cartoon wordt ook wel eens gebruikt voor stripverhalen of tekenfilms.

Het gebeurt niet vaak dat in Nederland een cartoonist persoonlijke consequenties ondervindt van zijn werk, maar Bernard Willem Holtrop, die onder het pseudoniem Willem werkte, veroorzaakte in 1966 een schandaal met een prent waarop koningin Juliana zich prostitueerde. De prent werd in beslag genomen, Willem werd gearresteerd en werd samen met zijn uitgever vervolgd wegens majesteitsschennis. Hierna verhuisde Willem naar Parijs.

Er zijn ooit Kamervragen gesteld door de RKPN over een als bijzonder grievend ervaren cartoon van Yrrah in Vrij Nederland, maar dat had verder geen consequenties.

Op 30 september 2005 stonden enkele cartoons over Mohammed in Jyllands-Posten, een Deens dagblad. Dit leidde in de islamitische wereld en onder islamitische immigranten in de westerse wereld tot een anti-Deense boycot en felle en soms gewelddadige protesten. Er ontspon zich ook in Nederland een discussie over zelfcensuur en de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

Bekende cartoonisten[bewerken]

Nederlands[bewerken]

Belgisch[bewerken]

Overig[bewerken]

Prijzen[bewerken]

Festivals[bewerken]

Cartoonmusea[bewerken]

Cartoonistenverenigingen[bewerken]

Cartoontijdschriften[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties