Naar inhoud springen

Eppo Doeve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eppo Doeve in 1951

Joseph Ferdinand ('Eppo') Doeve (Bandung (Nederlands-Indië), 2 juli 1907 - Amsterdam, 11 juni 1981) verwierf vooral bekendheid als tekenaar, ontwerper en boekbandontwerper.

Levensbeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

In 1927 vertrok Doeve uit Bandung om zich te vestigen in Wageningen, waar hij aan de Landbouwhogeschool ging studeren. Tijdens zijn studietijd was hij lid van de Wageningse Studenten Vereniging Ceres en mede-oprichter van de Ceresband. Voor de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor enkele opiniebladen. Van kort na de bevrijding van Nederland tot aan zijn overlijden werkte hij voor Elseviers Weekblad. Hij voorzag het blad wekelijks van een politieke prent en maakte illustraties bij reportages. In 1948 ontwierp hij het eerste affiche van het zojuist opgerichte Holland Festival.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Doeve illustreerde reclamecampagnes van onder andere Heineken en Philips. Verder ontwierp hij decors en tekende omslagen voor veel van de vroege Prisma Pockets, zoals 1975, de atoombom is gevallen. Hij schilderde ook portretten. In de jaren-1950 was hij verantwoordelijk voor de Nederlandse bankbiljetten: de serie Erflaters I met portretten van grote Nederlanders uit het verleden.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

De kunstenaar was lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam. Sinds april 1973 was hij ridder in de Orde van Oranje Nassau, de onderscheiding werd hem door Ivo Samkalden, dan burgemeester van Amsterdam, opgespeld.

Na zijn dood[bewerken | brontekst bewerken]

Er bleef veel belangstelling voor zijn werk bestaan. Doeve-kenner Jop Euwijk (Spijkenisse, 1984) schreef een rijk geïllustreerd tijdschriftboek over Doeve, met als titel Eppo Doeve. Ter Herinnering 1907-1981, dat in 2013 verscheen als uitgave van Elseviers Weekblad.

In de 21ste eeuw kreeg Doeve de volgende solo-tentoonstellingen:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]