Peter van Straaten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter van Straaten
Peter van Straaten
Peter van Straaten
Algemene informatie
Volledige naam Peter van Straaten
Geboren 25 maart 1935
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1958 – heden
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Peter van Straaten (Arnhem, 25 maart 1935) is een Nederlands cartoonist en striptekenaar. Hij maakt zowel politieke prenten als grappen over 'het leven'.

Carrière[bewerken]

Na zijn jaren op het Stedelijk Gymnasium Arnhem, waar hij illustraties maakte voor de schoolkrant, doorliep van Straaten een opleiding aan de Kunstnijverheidschool te Amsterdam. Hij begon zijn carrière in 1958 bij Het Parool, in eerste instantie als reportagetekenaar. Zijn eerste tekening verscheen op 26 juli 1958.[1] Later begon hij ook politieke tekeningen te maken. Hij startte in 1968 met de strip "Vader & Zoon" in Het Parool. Deze politieke strip werd een groot succes en bleef tot in de jaren tachtig verschijnen. Sindsdien verzint hij dagelijks een onderschrift en maakt er een tekening bij voor Het Parool in de serie "Dagelijks Leven". Daarin weet hij in spontane lijnen en zorgvuldige arceringen de schijn van het burgerlijke bestaan feilloos te doorgronden. Veel van zijn tekeningen in deze stijl werden gebundeld in een serie zorgelijke grappen. De eerste bundel in deze serie, Moeder ik ben niet gelukkig, kwam uit in 1973. Dezelfde stijl wordt aangehouden in (de altijd fout gespelde) Peter's Zeurkalender, een scheurkalender die sinds 1993 (Peter's Zeurkalender 1994) jaarlijks wordt uitgegeven.

Daarnaast publiceerde hij onder meer in Humo (de rubriek "Doe ik 't goed?"), Penthouse en Vrij Nederland. Voor laatstgenoemd tijdschrift schreef hij tussen 1984 en 2000 ook een wekelijkse feuilleton over het 'slordig leven' van de alleenstaande Agnes.

Sinds 2010 is de Zeurkalender ook beschikbaar via de iPhone.

In februari 2012 maakte Peter van Straaten bekend dat hij na 31 maart van dat jaar, dus na 58 jaar, stopte met de tekeningen voor de serie "Dagelijks leven" in Het Parool.[1]

Zijn oudere broer Gerard was eveneens bekend als illustrator.[2]

Prijzen en onderscheiding[bewerken]

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Externe link[bewerken]