Gerard van Straaten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gerard van Straaten (Den Haag, 17 april 1924 - Empe, 6 april 2011) was een Nederlands illustrator en stripauteur.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Gerard van Straaten werd geboren als zoon van de architect ir Gerardus Lambertus (Gerard) van Straaten. Een van zijn jongere broers, Peter van Straaten, zou later bekend worden als striptekenaar en cartoonist (Vader & Zoon). Zelf was Gerard aanvankelijk nauwelijks geïnteresseerd in de kunst. Hoewel zijn vader hem het tekenambacht bijbracht, droomde Gerard van een carrière op zee. Hoewel hij nooit zeeman zou worden is hij altijd gefascineerd gebleven door het water. Zo bracht hij veel van zijn vakanties door in Giethoorn waar hij zeilde met een zeilkano. Op de HBS herontdekte hij het tekenen, dat al snel zijn beste vak werd. In 1942 verruilde hij dan ook de HBS voor de Middelbare School voor Kunst en Kunstnijverheid in Arnhem. In 1944 sloot als gevolg van de bezetting de school. Pas ver na de bevrijding, in 1947, kon Gerard van Straaten zijn studie afmaken. Hij ging daarna voor een reclamebureau werken, maar vertrok al na een jaar naar de Toonder Studio’s. Daar tekende hij diverse strips. Zijn eerste strip Rex Rijvers verscheen in 1948 in het Vrije Volk. Hij tekende ook de strips Pedro de Cania en Marco Polo voor het weekblad Tom Poes. Onder het pseudoniem Sidoan zou Van Straaten tot 1967 strips maken en verhalen illustreren voor bladen als Pep.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 maakte hij de illustraties en omslag voor het boek Patava de holenjongen van Cees Wilkeshuis. Het werd het begin van een langdurige samenwerking met de uitgeverij Kluitman. Van Straaten verkreeg landelijke bekendheid als illustrator door het maken van de illustraties van de beroemde Kameleon-serie van H. de Roos en deed dit tevens voor veel andere boeken die werden uitgegeven door uitgeverij Kluitman. Ook was hij illustrator van korte verhalen in diverse weekbladen en striptekenaar onder het pseudoniem Sidoan. Series als De Kameleon, maar ook Commissaris Achterberg, Inspecteur Arglistig en De Discus werden door Gerard van Straaten voorzien van kleurrijke covers en pentekeningen. Van Straaten bleef tot begin jaren negentig actief voor Kluitman. Nog altijd wordt hij door fans van de Kameleon-boeken gezien als dé illustrator van deze beroemde serie.

Zijn neef, Harmen van Straaten, zou later de nieuwe Junior-reeks van De Kameleon illustreren. Van Straaten overleed op 86-jarige leeftijd in het Gelderse Empe.