Stripalbum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een stripalbum of stripboek is een album met een deel van een stripverhaal, een geheel stripverhaal of meerdere stripverhalen. Een stripalbum bevat in de regel een compleet afgerond verhaal.

Stripalbums over eenzelfde persoon of groep personen worden soms als stripreeks uitgegeven. In de stripreeks worden de stripalbums opvolgend genummerd. In West-Europa bestaat een stripalbum meestal uit 48 of 56 bladzijden. Stripalbums worden uitgegeven met harde kaft (hardcover) of zachte kaft (softcover), op oblong- of op gewoon formaat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste stripverhalen waren krantenstrips die halverwege de jaren dertig van de twintigste eeuw voor het eerst op grote schaal werden herdrukt in albums. De reguliere uitgifte van strips in albumvorm begon in Verenigde Staten vanaf 1933 in de vorm van comic en leidde daar tot de zogenaamde Golden Age van het stripverhaal.

In West-Europa verschenen vanaf de jaren vijftig veelvuldig verhalen uit striptijdschriften als Kuifje, Robbedoes, de Sjors en Sjimmie en de Pep in albumvorm. In het Nederlandse taalgebied worden jaarlijks rond de 1000 verschillende nieuwe stripalbums uitgegeven. Stripalbums zijn een geliefd object voor verzamelaars.

Sinds het begin van de 21ste eeuw zijn de integrale uitgaven van stripalbums courant.

Zoek stripalbum op in het WikiWoordenboek.