Nederlands Stripmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlands Stripmuseum
Stripmuseum Groningen NL.JPG
Locatie Groningen
Type Museum
Thema Stripkunst
Opgericht 21 april 2004
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Nederlands Stripmuseum in de stad Groningen werd op woensdag 21 april 2004 geopend door burgemeester Jacques Wallage.

Het museum is gevestigd in het winkelcentrum de Westerhaven. Het is gewijd aan het stripverhaal in het algemeen en aan de Nederlandstalige strip in het bijzonder.

De exploitatie van het museum lag in handen van Libéma. Sinds april 2014 heeft het Nederlands Stripmuseum een doorstart gemaakt, en staat met behulp van 'de Groninger City Club' op eigen benen. Verantwoordelijk voor de inhoud is de Stichting Het Nederland Stripmuseum. De huidige voorzitter daarvan is Wolf van Ittersum.

Geschiedenis[bewerken]

Bij de opening in 2004 gaf de toenmalige Stripmuseum-voorzitter Bert Brink aan dat het terecht is dat dit museum in Groningen is gevestigd omdat de Nederlandse stripcultuur ook in deze stad is ontstaan. Rond 1850 vertaalde de Groninger dichter en schrijver J.J.A. Goeverneur de strip Monsieur Cryptogame van Rudolf Topffer. Deze vertaling met de titel Mijnheer Prikkebeen werd uitgegeven in Groningen.

In de eerste drie maanden na de opening kreeg het museum 18.000 bezoekers binnen terwijl er was gerekend op 14.000. Inmiddels ontvangt het museum jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 bezoekers.

Het is de bedoeling dat het Stripmuseum in de toekomst wordt gevestigd in het Groninger Forum in een kleinere behuizing, waardoor de exploitatie beter rendabel kan worden gemaakt. Op 25 april 2014 werd door Libéma aangekondigd dat het Nederlands Stripmuseum per 1 mei 2014 zijn deuren zou sluiten, omdat het al sinds zijn oprichting met verlies draaide en Libéma niet langer voor de kosten wilde opdraaien. De gemeente en een lokale ondernemersvereniging besloten daarop om te komen met een krediet om de tijd tot de huisvesting in het forum te kunnen overbruggen.

Striphelden[bewerken]

In het museum zijn onder meer de volgende striphelden afgebeeld:

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]