Robbedoes (blad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Robbedoes was de Nederlandstalige uitgave van het Belgische Franstalige stripweekblad Spirou, genoemd naar de held uit de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot. Het weekblad verscheen in 1938 voor het eerst. In 2005 werd de uitgave gestaakt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste nummer van Spirou verscheen in april 1938 en enkele maanden later verscheen ook de Nederlandse versie Robbedoes. Het tijdschrift verscheen in onder andere Nederland, België, Luxemburg, Nieuw-Guinea, Indonesië en tal van andere Nederlandstalige of deels Nederlandstalige gebieden. Het was ook mogelijk om een abonnement op de Robbedoes te hebben wanneer de lezer niet in een Nederlandstalig gebied woonde, al was de abonnementsprijs wel een stuk hoger (circa 125% van de normale abonnementsprijs[bron?]).

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het papier schaars zodat het tijdschrift zijn publicatie moest staken. Na de oorlog verscheen Robbedoes bijna ogenblikkelijk opnieuw, nu op een kleiner formaat. De periode 1945-1960 wordt door veel stripkenners beschouwd als de gouden jaren van het weekblad Robbedoes en van het Belgische stripverhaal in het algemeen.

In Robbedoes verschenen vooral feuilletons van stripverhalen. Een groot aantal van deze strips werd later als stripalbum uitgegeven bij onder anderen uitgeverij Dupuis. Er verschenen ook gags van onder meer Guust Flater, Bollie en Billie en Beetle Bailey (Beter bekend onder de Nederlandse titel Flippie Flink in onder andere Pep en Eppo in Robbedoes. Er stonden een aantal vaste rubrieken in Robbedoes, zoals "de brievenbus" en "Robbedoes Interviewt".

Net als de Franstalige versie bleek Robbedoes een springplank voor striptekenaars. Vanaf het begin werden de stripbladen gebundeld in Robbedoes-verzamelalbums, waarvan er 262 zijn verschenen. Van Robbedoes verzamelalbum 194 verschenen slechts 923[bron?] volledig Nederlandse exemplaren, omdat de oplage van Robbedoes 2628 kleiner dan normaal was.[1] In de andere exemplaren stak één Franstalig nummer.[2]

Robbedoes werd, in tegenstelling tot Spirou, verkleind tot 32 pagina's, bijna uitsluitend stripverhalen. Het grootste gedeelte wordt opgevuld door komische reeksen, aangevuld met enkele vervolgverhalen. Ondanks de nog steeds gemiddeld hoge kwaliteit van de strips ging de verkoop steil achteruit. De laatste periode was Robbedoes alleen nog verkrijgbaar via een abonnement en niet meer via de losse verkoop. In juli 2005 verdween Robbedoes van de Nederlandstalige stripmarkt, nadat de oplage was teruggelopen tot 2.000 exemplaren. Spirou bleef bestaan.

De strips[bewerken | brontekst bewerken]

In Robbedoes verschenen onder andere de volgende strips: