Jidéhem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jean De Mesmaeker (Brussel, 21 december 1935) is een Belgisch striptekenaar die bekend is geworden onder het pseudoniem Jidéhem[1]. Hij was lange tijd de assistent en co-auteur van André Franquin.

De Mesmaeker volgde een opleiding aan de kunstacademie Saint-Luc te Brussel. Zijn Ginger-verhalen verschenen vanaf 1954 in het stripweekblad Heroïc Albums. Nadat dit in 1956 was opgeheven, werkte hij vanaf 1957 bij Spirou van Uitgeverij Dupuis, aanvankelijke als assistent van Franquin. Hij werkt onder andere mee aan Guust en tekende vanaf 1959 de achtergronden van Robbedoes en Kwabbernoot[2]. Later begon hij zijn eigen stripreeks, Starter. Het personage Sophie uit deze reeks groeide weldra uit tot hoofdpersoon van de strip. De Mesmaeker tekende samen met François Walthéry ook twee verhalen uit de Natasja-reeks. Hij sloot zijn loopbaan in de eerste helft van de jaren negentig af, zonder dat hij zijn Ginger-strip weer nieuw leven had kunnen inblazen.

Weetje[bewerken]

Toen een nieuw personage voor Guust Flater erg op De Mesmaekers vader begon te lijken, vroeg Jidéhem zijn vader toestemming diens naam te gebruiken. Zo ontstond het personage Meneer Demesmaeker.[3]