Maurice Tillieux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Maurice Tillieux (Hoei, 1921 - nabij Tours, 1978) is een Belgische striptekenaar die door velen de meester van het detectivegenre van stripboeken geacht wordt en een der belangrijkste naoorloogse Belgische stripauteurs.

Zijn schrijfstijl was vrij herkenbaar; een goed in elkaar stekende plot gecombineerd met veel al dan niet zwarte humor. Zijn tekeningen waren eerder aan de sobere, donkere kant.

Biografie[bewerken]

Zijn eerste publicatie kwam in Le Moustique, in 1936, toen hij voor dat blad illustraties maakte. Hij was echter niet tevreden met zijn magere loon als illustrator en trok daarom naar Oostende, om bij de scheepvaart te gaan en studeerde zo navigatie. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kwam er een abrupt einde aan zijn studies en tijdens de oorlogsperiode begon hij detectiveromans te schrijven. In 1944 begon hij toch weer illustratiewerk te doen, in magazines zoals Le Moustique, Jeep, Robbedoes (Spirou), Blondine en Bimbo. Hij creëerde toen ook zijn eerste strips.

In 1947 begon hij te werken bij Héroïc-Albums, een nieuwe magazine opgestart door Fernand Cheneval. Van 1947 tot 1956 boekte hij succes met zijn stripreeks "Félix", totdat hij in 1956 de overstap maakte naar Robbedoes, het rivaliserende stripmagazine. Om enige problemen te vermijden veranderde hij de namen en het uitzicht van de personages uit zijn strip "Félix", en Félix zelf moest er ook aan geloven; Gil Jourdan was geboren. Gil Jourdan werd ook uitgegeven in het Nederlands en werd dan Guus Slim. De reeks werd Tillieux' grootste succes en in de jaren 70 publiceerde Robbedoes opnieuw zijn komische gags met César (Caesar) in de hoofdrol. Die gags waren eerder al gepubliceerd in het blad Le Moustique.

Omdat hij te veel werk om handen begon te krijgen, gaf hij Guus Slim over aan de tekenaar Gos, die voortaan het tekenwerk moest verzorgen. Hij startte ook steeds nieuwe reeksen, die bijna allemaal onmiddellijk succes hadden, zoals Natasja met François Walthéry, Yoko Tsuno met Roger Leloup, Hultrasson met Vittorio Leonardo, Jess Long met Arthur Piroton en andere reeksen.

Maurice Tillieux kwam om het leven bij een auto-ongeval op 2 februari 1978.

Externe links[bewerken]