Johan en Pirrewiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johan en Pirrewiet
Johan et Pirlouit
Land van oorsprong Vlag van België België
Oorspronkelijke taal Frans
Genre humoristische strip, avonturenstrip, historische strip, fantasystrip
Creatieteam
Bedenker(s) Peyo
Schrijver(s) Peyo, Yvan Delporte, Thierry Culliford, Luc Parthoens
Tekenaar(s) Peyo, Alain Maury
Publicatie
Uitgever Dupuis, Le Lombard
Publicatie 1946-2001
Publicatiemedia Stripboeken, tijdschriften, kranten
Eerste publicatie De nederlaag van Basenau
Laatste publicatie De woestijnroos
Website
Portaal  Portaalicoon   Strip

Johan en Pirrewiet (Frans: Johan et Pirlouit) is een stripreeks van de Belgische tekenaar Peyo. De reeks speelt zich af in de middeleeuwen in een niet nader gespecificeerd Europees land, met centraal de figuren Johan, de page van de koning, en zijn vriend Pirrewiet, een relatief klein mannetje.

Johan en Pirrewiet is een humoristische avonturenstrip. De tekenstijl van de reeks wordt gerekend onder de school van Marcinelle. De stijl van Peyo en dus van deze reeks staat bekend als een schijnbaar eenvoudige tekenstijl die desalniettemin zeer doeltreffend is in het overbrengen van de boodschap.

De reeks verscheen later ook als tekenfilmserie onder de naam Johan en Pierewiet.

Geschiedenis[bewerken]

Johan begon zijn avonturen als page van de koning eerst alleen. Die verschenen voor het eerst op 11 april 1946 in La Dernière Heure. Eerst als korte gags, vanaf 1947 in langere verhalen. Johan was in die tijd blond. In 1951 verhuisde Johan naar Le Soir. Toen Peyo in 1949 bij Robbedoes aan de slag kon, verhuisde zijn held mee. Johan kreeg er zijn bekendere, zwarte haar. Bovendien moest Peyo ook meer rekening gaan houden met een andere werkstijl: de strip verscheen niet langer op twee (halve pagina), maar op vier stroken (hele pagina) en de lengte van het verhaal moest aangepast zijn aan een latere albumuitgave. Peyo begon zo aan een verhaal dat ook het eerste album zou worden: De nederlaag van Basenau. Pas in album 3, De dwerg in het rotsbos, kreeg hij gezelschap van de dwerg Pirrewiet en zijn geit Sikje of Sikkie. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat Pirrewiet ook in de volgende avonturen zou meespelen, maar zijn populariteit onder de lezers deed Peyo anders beslissen.

In het verhaal De fluit met zes smurfen (1958) zijn de Smurfen ontstaan, die later een eigen reeks kregen, De Smurfen. Beide reeksen kregen trouwens een reeks tekenfilms. Opvallend genoeg waren de Smurfen voor het eerst te zien in een stripverhaal van Johan en Pierewiet, bij de tekenfilm ging het precies andersom: Johan en Pierewiet verschenen voor het eerst in tekenfilmvorm in een aflevering van De Smurfen (televisieserie). Totaal verschenen ze in 1982 in 16 tekenfilmafleveringen, welke uitgezonden werden in Nederland door de AVRO van 14 juli tot 22 september 1987. In Vlaanderen zond TV1 ze uit.

Door het wereldwijde succes van de Smurfen moest Peyo in de jaren 70 noodgedwongen stoppen met Johan en Pirrewiet, hoewel er altijd plannen bleven voor nieuwe verhalen. De hekserij van Bozerik bleef lange tijd het laatste album. Toen Peyo naar uitgeverij Le Lombard vertrok, werd besloten Johan en Pirrewiet te hervatten. Alain Maury werd uitgekozen als tekenaar, Peyo en zijn zoon Thierry zouden voor het scenario zorgen. Peyo overleed echter in de periode van de prille voorbereidingen. Thierry nam de verantwoordelijkheid over. Onder zijn coördinatie verschenen tot nog toe 4 albums, het laatste in 2001. Voor de eerste drie albums werd de hulp van Yvan Delporte ingeroepen. Delporte en Peyo hadden samen aan De Smurfen gewerkt en leek een logische keuze om te helpen bij scenario's voor Johan en Pirrewiet. De samenwerking met Thierry verliep echter minder vlot: volgens Thierry trok Delporte de taak van coscenarist te veel naar zich toe en maakte hij de verhalen die hij vurig begon maar langzaam af. De samenwerking werd dan ook stopgezet na De nacht van de magiërs.

Na het verhaal De woestijnroos verliet Maury de tekenstudio om zich op zijn eigen projecten te storten. Sindsdien ligt de reeks weer stil, onder andere wederom omdat de Smurfen de meeste tijd opeisen. Thierry Culliford twijfelt er ook aan of de reeks nog moet worden verdergezet. Als reden geeft hij onder meer aan dat niemand in de studio de tijd en misschien het talent heeft om de reeks verder te zetten. De Smurfen en Steven Sterk zijn altijd werk van een studio geweest, Johan en Pirrewiet was exclusief voor Peyo en had volgens hem misschien niet voortgezet moeten zijn.

In 2008 maakten Johan en Pirrewiet nog een kleine comeback in het Smurfenverhaal Les schtroumpfeurs de flûte.

Personages[bewerken]

Johan
de held van de reeks. Hij is page van de koning. Zonder twijfelen trekt hij op zijn witte paard ten strijde tegen het kwaad.
Pirrewiet
de nar van de koning. Hij is de beste vriend van Johan en trekt met hem ten strijde, meestal met flink veel tegenzin, maar uiteindelijk is hij vaak degene die het avontuur tot een goed einde brengt. Zijn enorme eetlust, vals gezang, opvliegend temperament en vervelende grappen maken hem weinig geliefd in het kasteel. Hij rijdt op de geit Sikje of Sikkie, die een gelijkaardig karakter heeft en graag met haar horens stoot.
De koning
een machtig man op leeftijd. Zijn ouderdom weerhoudt hem er niet van om de held te willen uithangen. Hij kan streng optreden, maar heeft ook een groot rechtvaardigheidsgevoel. Zijn naam is niet bekend.
Omnibus/Homnibus
een goedaardige tovenaar die zichzelf liever magiër noemt. Hij woont in de Blauwe Kei in Avegoor met zijn knecht Olivier. Hij is zeer wijs.
Grote Smurf
de leider van de Smurfen. Zijn kleine gestalte beperkt hem om zelf grote heldendaden te verrichten, maar zijn kennis en leiderschap compenseren dit ruimschoots.
Graaf Driebergen of Tremelo
de leermeester van Johan en een moedige en trouwe ridder.

Albums[bewerken]

Losse albums[bewerken]

 1. De nederlaag van Basenau (1954)
 2. De heer van Rodensteyn (1954)
 3. De dwerg in het rotsbos (1955)
 4. Het raadsel van de maansteen (1956)
 5. De eed der Vikingen (1957)
 6. De bron der goden (1957)
 7. De zwarte pijl (1959)
 8. De slotheer van Schoonburg (1960)
 9. De fluit met zes smurfen (1960)
 10. De oorlog der 7 bronnen (1961)
 11. De ring der Merenbergers (1962)
 12. Het onzalige land (1964)
 13. De hekserij van Bozerik (1970)
 14. De Horde van de Raaf (1994)
 15. De troubadours van Steenbergen (1995)
 16. De nacht van de magiërs (1998)
 17. De woestijnroos (2001)

De integrale[bewerken]

In 2015 werden de eerste 13 albums in het Nederlands heruitgegeven in een integrale editie van vier boeken.[1] Sinds 2008 verschenen er vijf integrale albums in het Frans, de eerste vier met de albums die door Peyo zelf werden gemaakt, het vijfde met de verhalen van na zijn dood. De eerste vier werden in 2014 en 2015 opgefrist. De Nederlandse versie is een vertaling van die opgefriste Franse editie. Behalve de verhalen uit de albums, bevatten de integrale albums ook achtergronddossiers en onuitgegeven materiaal.[2]

 1. De integrale 1
  • De nederlaag van Basenau
  • De heer van Rodensteyn
  • De dwerg in het Rotsbos
 2. De integrale 2
  • Het raadsel van de maansteen
  • De eed der Vikingen
  • De bron der goden
  • De groen draak
  • Koenraad de dappere
  • Toverij in het kasteel
  • Bij de galgewaard / Het galgenhuis
  • De kerstboom

Tekenfilms[bewerken]

Afleveringen eigen serie[bewerken]

 • Het onzalige land / The cursed country
 • Het verraad van Cloderik / The black Hellebore
 • De hekserij van Bozerik / The sorcery of Maltrochu
 • De dwerg in het rotsbos / The goblin of Boulder wood
 • Johans leger / Johan's army
 • De bron der goden / Magic fountain
 • De nepkoning / The imposter king
 • De raventovenaar / The raven wizard
 • Het spookslot / The haunted castle
 • De ring van Castillac / The ring of Castellac
 • De terugkomst van speelsmurf / The return of clockwork smurf
 • De prins van Schoonburg / The prince and the Peewit
 • De betoverde baby / The enchanted baby
 • Een wolf in Pierewiets kleren & De vlieger van Knutsel / Wolf in Peewit's clothing & Handy's kite
 • De eerste tand / The moor's baby
 • Pierewiet en Bolle Gijs & De boze bosdwerg / Peewit meets Bigmouth & The grumpy gremlin

Oorspronkelijk waren dit afleveringen van de televisieserie van de Smurfen (afleveringen 42, 45, 50, 53, 56, 58, 59, 67, 62, 68, 71, 75, 76, 129, 92, 119, 103, 109). Internationaal werden ze echter ook als een aparte serie "Johan en Pirrewiet" uitgebracht.

Gastrollen in De Smurfen[bewerken]

Er zijn overigens meer afleveringen van de Smurfen waar Pierewiet in voor komt:

 • De Versteende Smurfen / Petrified Smurfs (162)
 • De spokensmurfers / Smurfing for ghosts (185)
 • Baby's eerste woordje / Baby's first word (194)
 • De kleine Viking / The littlest viking (246)
 • Pierewiet maakt bokkesprongen / Peewit's unscrupulous adventure (317)

Stemmen bij de Nederlandse vertaling[bewerken]

Externe links[bewerken]